Kulinarski trikovi poznatih majstora: Ovaj savjet može vam pretvoriti svako jelo u remek-djelo

0
Radiosarajevo.ba
Kulinarski trikovi poznatih majstora: Ovaj savjet  može vam pretvoriti svako jelo u remek-djelo
Foto: Pexels / Ilustracija

U mnogim kuhinjama uvriježeno je mišljenje da se u svakom receptu riječ biber odnosi isključivo na crni biber. Međutim, utjecajem raznih svjetskih kuhinja i proširivanjem interesa za izazove okusnim pupoljcima, sve češća je uporaba i bijelog bibera.

Ako razmišljate o korištenju bijelog bibera u nadolazećem receptu umjesto crnog bibera, ali ste znatiželjni kako će to utjecati na okus, u nastavku teksta pogledajte šta očekivati.

Ne samo da osnovni začin dolazi u bijelim i crnim varijantama, već postoje i mnoge druge vrste, od kojih sve imaju malo drugačiji okus.Bijeli, ružičasti, zeleni, sečuanski, zatim različite vrste bibera u zrnu, poput malih bobica, neke su od vrsta i oblika mnogima omiljenog začina.

Ovo je najtraženiji kriminalac Europe: ‘Imao je 13 godina, a već su ga svi znali‘

Ovo je najtraženiji kriminalac Europe: ‘Imao je 13 godina, a već su ga svi znali‘

Kada kuhati s bijelim biberom?

Korištenje bijelog umjesto crnog bibera preporučuje se u jelima od teletine, a ponekad i u jelima od piletine. Također je dobro koristi ga u bijelim umacima kako bi ostali bijeli i svijetli.

Bijeli biber je mekši. Ima ujednačeniji okus u ustima i vrlo je zemljast. Kuhari ga cijene jer ga opisuju kao začin koji ostavlja blagi i dugotrajniji okus u ustima u odnosu na crni biber.

Nutricionistica objasnila: Zbog ovoga ste nakon jela ponovo gladni

Nutricionistica objasnila: Zbog ovoga ste nakon jela ponovo gladni

Kada kuhati s crnim biberom?

Upotreba crnog bibera znatno je raširenija u odnosu na bijeli biber, a iako definitivno nije zabranjeno koristiti ga kao začin umjesto bijeloga, zapravo je nekoliko jela za koja se preporučuje crni biber kao bolja opcija.

Koristite crni biber kao sastojak u receptima za dodavanje okusa i začina ribi, povrću, preljevima za salate, čorbama, prženim krompirićima, tjestenini i mesu poput piletine.

Savjet kuhara

I bez obzira s kojom varijantom kuhate, postoji tajna kuhara kako biber može postići dubinu okusa. Kada biber dodate jelu dok je izloženo snažnoj toplini, karakteristike ovog začina stvarno dolaze do izražaja.

Međutim, ukoliko ne želite "papreno jelo", dodajte ga mesu ili drugom jelu tek nakon što se do kraja ispeče. Zahvaljujući ovim savjetima vaša jela će biti ukusnija, piše Direktno

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije