Sok od paradajza koji uništava bakterije i spašava crijeva

0
Radiosarajevo.ba
Sok od paradajza koji uništava bakterije i spašava crijeva
Foto: Printscreen / Sok od paradajza

Paradajz bi mogao pomoći u borbi protiv bakterijskih infekcija u crijevima, pokazalo je novo istraživanje. Naime, to najčešće korišteno povrće na svijetu prepuno je antioksidansa, vitamina i drugih spojeva od kojih su dva naučnika sa Univerziteta Cornell u SAD-u identificirali po svojim snažnim svojstvima ubijanja bakterija u staničnim eksperimentima.

Istraživački tim, predvođen mikrobiologom Jeongminom Songom, fokus je usmjerio na salmonelu koja napada crijeva uzrokujući trovanje hranom. Konkretnije na tifusni serotip (salmonella enterica Typhi), koja nastanjuje samo ljudski organizam i kada iz crijeva uđe u krvotok uzrokuje tifus.

U mnogim dijelovima svijeta tifus je i dalje veliki javnozdravstveni problem, širi se s osobe na osobu kontaminiranom hranom i vodom, a djeca su izložena najvećem riziku. Godine 2016. prva svjetska epidemija tifusa otpornog na lijekove zahvatila je Pakistan, a osam godina kasnije infektolozi i dalje strahuju da bi se mogle pojaviti regionalne ili čak globalna epidemija.

Nove čistke u Kremlju: Pao jedan od najbogatijih Putinovih saradnika

Nove čistke u Kremlju: Pao jedan od najbogatijih Putinovih saradnika

Značajan je problem i pothranjenost i siromašnijim zemljama svijeta. Studija iz 2023. godine u 64 zemlje otkrila je da gotovo polovica djece mlađe od dvije godine ne konzumira voće i povrće u svojoj prehrani.

"Naš glavni cilj u ovoj studiji bio je saznati mogu li sok od paradajza i paradajz ubiti enteričke patogene, uključujući Salmonella Typhi, i ako ih jesu ubile, koje kvalitete imaju zbog kojih to rade", rekao je Song.

Rak debelog crijeva sve češće pogađa osobe u dobi od 25 do 49 godina: Naučnici otkrili dva uzroka

Rak debelog crijeva sve češće pogađa osobe u dobi od 25 do 49 godina: Naučnici otkrili dva uzroka

Laboratorijski uzgojene kulture Salmonelle Typhi izložene svježem soku od paradajza ubijene su u roku od 24 sata, a ne zbog kiselosti soka. Istraživači su skenirali genom rajčice tražeći gene koji kodiraju male proteine, peptide, koji bi mogli djelovati kao antimikrobna sredstva. Identificirali su dva antimikrobna peptida koji su inhibirali rast Salmonelle Typhi pa čak i u 45 minuta ubili soj otporan na ciprofloksacin, primarni antibiotik koji se koristi za liječenje tifusa.

U daljnjim eksperimentima, spojevi su također ubili soj netifusne salmonele koji uzrokuje nesmrtonosno trovanje hranom. Imajući na umu da su to samo stanični eksperimenti, nalazi studije nisu razlog za ispijanja soka od paradajza na litre jer su potrebna daljnja istraživanja koja će ispitati mehanizam djelovanja. Umjesto toga potiče se uključivanje više paradajza u prehrani kao dio uravnotežene prehrane koja uključuje puno drugog voća i povrća, pod uvjetom da su pridržavamo savjeta o higijeni i čuvanju namirnica, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije