Niko o njemu ne priča, ali ovo povrće rješava probavne probleme, reguliše holesterol
![Niko o njemu ne priča, ali ovo povrće rješava probavne probleme, reguliše holesterol](https://storage.radiosarajevo.ba/article/531541/871x540/salata-djumbir-tikvica-povrce-zdravo-januar2024-pexels.jpg?v1706945807)
Možda nije lijepo poput paradajza ili paprike ni raskošno poput zelene salate ili bundeve, no korjenasto povrće važan je dio zdrave i pametno osmišljene prehrane.
Smatra se da bi u dobro uravnoteženoj prehrani povrće trebalo činiti oko 50 posto u svakom obroku, pa bi dio te količine svakako trebao pripasti korjenastom povrću koje obiluje nutrijentima, a i dostupno nam je tokom zime, pa tako i repa.
Bogata vlaknima
Repu tradicionalno jedemo ukiseljenu i pripremamo kao što bismo pripremili kiseli kupus, a ona i jest pripadnica porodice kupusnjača i rođakinja kupusa, kelja, brokule... No, bjelkasti korijen repe može se jesti i kuhan ili svjež - svjež na salatu, a kuhan kao varivo, prilog ili salata - a može se i peći ili pirjati. Ako vam ne odgovara njen gorkasto-ljutkasti okus, pokušajte pronaći mlađe biljke koje su slađe, jer bilo bi šteta ne iskoristiti nutritivne prednosti repe.
![Rad na očuvanju stabilnosti BiH: Denis Bećirović razgovarao sa NATO generalom Christopher Cavolijem](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579079/300x185/denis-becirovic-general-press-februar-2025.jpg?v1739718661)
Rad na očuvanju stabilnosti BiH: Denis Bećirović razgovarao sa NATO generalom Christopher Cavolijem
Ona pomaže regulirati holesterol i pogoduje srčanom zdravlju, obiluje vitaminom C, dobra je za živčani sistem zahvaljujući visokom udjelu vitamina B6. Uz to, djeluje protuupalno, vjerojatno zbog učinka glukozinolata, sumpornih spojeva koji sudjeluju i u formiranju karakterističnog okusa repe. Sadrži nitrate koji mogu povoljno djelovati na zdravlje krvnih žila.
Bogata je vlaknima, što znači da može pružiti dulji osjećaj sitosti, a to je, uz nisku kalorijsku vrijednost, dobitna kombinacija za sve koji žele izgubiti kilograme na zdrav način. Ukiseljena repa odlično djeluje na crijeva, piše Živim.
![Jeste li znali? Ukoliko ovako čuvate špinat, mogao bi ostati svjež nekoliko sedmica](https://storage.radiosarajevo.ba/article/531319/300x185/spinat_kuhanje_pixabay.jpg?v1706796619)
Jeste li znali? Ukoliko ovako čuvate špinat, mogao bi ostati svjež nekoliko sedmica
PIRJANA REPA S LEĆOM
Sastojci:
- kisela repa
- leća
- luk
- ulje
- bijeli luk
- lovorov list
- biber
- peršinov list
- mljevena slatka paprika
- voda po potrebi
Priprema:
Leću stavite namakati u vodu nekoliko sati. Potom je stavite kuhati. Kada voda proključa, skinite posudu s vatre i odlijte vodu. Na zagrijanom ulju blago popržite luk. Isperite kiselu repu, pa ju dodajte luku. Dodajte biber, lovorov list, usitnjeni peršin i bijeli luk, te mljevenu papriku.
Dinstajte uz povremeno miješanje oko 1 sat. Po potrebi dolijte malo vode. Potom dodajte leću i nastavite pirjati dok ona ne omekša. Gotovo jelo pospite usitnjenim peršinom i poslužite uz kuhani krompir ili palentu.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.