Niko o njemu ne priča, ali ovo povrće rješava probavne probleme, reguliše holesterol
Možda nije lijepo poput paradajza ili paprike ni raskošno poput zelene salate ili bundeve, no korjenasto povrće važan je dio zdrave i pametno osmišljene prehrane.
Smatra se da bi u dobro uravnoteženoj prehrani povrće trebalo činiti oko 50 posto u svakom obroku, pa bi dio te količine svakako trebao pripasti korjenastom povrću koje obiluje nutrijentima, a i dostupno nam je tokom zime, pa tako i repa.
Bogata vlaknima
Repu tradicionalno jedemo ukiseljenu i pripremamo kao što bismo pripremili kiseli kupus, a ona i jest pripadnica porodice kupusnjača i rođakinja kupusa, kelja, brokule... No, bjelkasti korijen repe može se jesti i kuhan ili svjež - svjež na salatu, a kuhan kao varivo, prilog ili salata - a može se i peći ili pirjati. Ako vam ne odgovara njen gorkasto-ljutkasti okus, pokušajte pronaći mlađe biljke koje su slađe, jer bilo bi šteta ne iskoristiti nutritivne prednosti repe.
Nakon napada na božični market: Anti-imigrantska osjećanja rastu u dijelu njemačkog društva
Ona pomaže regulirati holesterol i pogoduje srčanom zdravlju, obiluje vitaminom C, dobra je za živčani sistem zahvaljujući visokom udjelu vitamina B6. Uz to, djeluje protuupalno, vjerojatno zbog učinka glukozinolata, sumpornih spojeva koji sudjeluju i u formiranju karakterističnog okusa repe. Sadrži nitrate koji mogu povoljno djelovati na zdravlje krvnih žila.
Bogata je vlaknima, što znači da može pružiti dulji osjećaj sitosti, a to je, uz nisku kalorijsku vrijednost, dobitna kombinacija za sve koji žele izgubiti kilograme na zdrav način. Ukiseljena repa odlično djeluje na crijeva, piše Živim.
Jeste li znali? Ukoliko ovako čuvate špinat, mogao bi ostati svjež nekoliko sedmica
PIRJANA REPA S LEĆOM
Sastojci:
- kisela repa
- leća
- luk
- ulje
- bijeli luk
- lovorov list
- biber
- peršinov list
- mljevena slatka paprika
- voda po potrebi
Priprema:
Leću stavite namakati u vodu nekoliko sati. Potom je stavite kuhati. Kada voda proključa, skinite posudu s vatre i odlijte vodu. Na zagrijanom ulju blago popržite luk. Isperite kiselu repu, pa ju dodajte luku. Dodajte biber, lovorov list, usitnjeni peršin i bijeli luk, te mljevenu papriku.
Dinstajte uz povremeno miješanje oko 1 sat. Po potrebi dolijte malo vode. Potom dodajte leću i nastavite pirjati dok ona ne omekša. Gotovo jelo pospite usitnjenim peršinom i poslužite uz kuhani krompir ili palentu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.