Jeste li znali? Ukoliko ovako čuvate špinat, mogao bi ostati svjež nekoliko sedmica

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali? Ukoliko ovako čuvate špinat, mogao bi ostati svjež nekoliko sedmica
Pixabay / Ilustracija

Ako listovi nisu vlažni, brzo će izblijediti i postati žuti ili smeđi kako dani prolaze.

Čak i kada se čuvaju u frižideru, listovi jedva da traju duže od nekoliko dana, ali postoji rješenje za ovu prepreku.

Ovaj problem je veoma čest u domaćinstvu, ali izgleda da je pronađen način kako bi špinat duže trajao.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Kako da špinat traje duže

Jedna osoba je na Redditu napisala: "Konačno sam shvatio kako svjež špinat može duže da traje". Ona je objasnila da listove treba odmah izvaditi iz originalnog pakovanja kako bi im se produžio rok trajanja. "Prebacivanje u plastičnu kesu sa zatvaračem nakon kupovine i umetanje presavijenog papirnog ubrusa smanjuje vlagu koja se skuplja u originalnoj vrećici. Na ovaj način ostaje svjež sedmicama kasnije umjesto da se pokvari u roku od nekoliko dana."

Špinat je među najzdravijim namirnicama, ali je opasan kad se podgrije

Špinat je među najzdravijim namirnicama, ali je opasan kad se podgrije

Za dodatnu svježinu, špinat se može oprati prije prebacivanja u plastičnu kesu sa zatvaračem, ali se mora dobro osušiti. To možete učiniti tako što ćete listove ocjediti u cjediljki prije nego što ih obrišete čistim kuhinjskim ubrusom. Nakon toga, savijte papirni ubrus u vrećicu sa zatvaračem i napunite je čistim, suhim špinatom.

Ključan je ubrus

Mnogi korisnici su otkrili svoje trikove za skladištenje, a mnogi se slažu da rezanje špinata na manje komade pomaže. Jedna osoba je odgovorila: "Kupila sam veliku količinu svježeg špinata i podijelila ga u nekoliko manjih kesica. Stavila sam nekoliko kesica sa datumima u frižider. Stavila sam i nekoliko kesa u zamrzivač bez papirnih ubrusa. Smanjila sam količinu otpada i tako da sam sretna."

Ne važi više poruka da se špinat ne smije podgrijavati

Ne važi više poruka da se špinat ne smije podgrijavati

Druga osoba je dodala: "Nekada sam se nervirala jer sam ga bacala svake sedmice, ali moja kćerka voli špinat. Drago mi je da ovo funkcioniše."

Prema riječima stručnjaka za skladištenje hrane, papirni ubrus je najvažniji element ove metode za produženje roka trajanja špinata. Objasnili su da je previše vlage primarni faktor koji uzrokuje kvarenje špinata u frižideru, ali papir upija višak kako bi listovi ostali svježi i hrskavi, javlja srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije