Naučnici / Špinat je među najzdravijim namirnicama, ali je opasan kad se podgrije

08. 08. 2017. u 11:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 22

Kada su posrijedi zdrave namirnice, špinat je bez sumnje jedna od najzdravijih, no treba voditi računa o tome da se njegovim podgrijavanjem oslobađaju neke štetne tvari, podsjećaju njemački naučnici.

Špinat spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok postotak nitrata, koje resorbira iz zemlje preko korijena. 

"Kada špinat odstoji, a osobito ako je posrijedi termički obrađena namirnica. količina nitrata se povećava, a oni se u kuhanom špinatu procesom vrenja čak pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i tvore visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima", objasnila je nutricionistica i naučnica Dagmar von Cramm, prenosi Hina.

"Ako samo nakratko podgrijete špinat neposredno prije konzumiranja, ne morate brinuti", kazala je von Cramm, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu djecu, kod koje u ekstremnom slučaju posljedica može biti do gušenja. 

"Ostaci kuhanog špinata ne smiju se čuvati na sobnoj temperaturi. Odmah ih treba spremiti u hladnjak. Neposredno prije konzumiranja samo ih nakratko podgrijte", rekla je. "Zapravo je najbolje pripremiti samo onoliko špinata koliko se može pojesti za jedan obrok."

Špinat se može jesti sirov, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom.

Ovo povrće dugo se smatralo najboljim izvorom minerala željeza, što je netačno jer ga ondje i nema u velikim količinama. Usto, ta vrsta željeza, a još je nazivamo neheminskim željezom (za razliku od heminskog kojega ima u hemoglobinu), oblik je koji se slabo i sporo upija u crijevima. Dakle, ne bismo trebali očekivati veću korist u liječenju anemija. 

NEMA KOMENTARA