Kako očuvati kvalitet povrća za vrijeme kuhanja

Radiosarajevo.ba
Kako očuvati kvalitet povrća za vrijeme kuhanja
Pixabay / Ilustracija
Vrijeme je ovo kada na pijacama i tržnicama možemo pronaći izobilje svježeg povrća. Ljekari ga upravo u ovom periodu svakodnevno savjetuju na meniju.

Međutim, prethodno ga je potrebno adekvatno pripremiti, a da sačuvamo njegove hranjive tvari - vitamine i minerale.

U vrijeme toplijih dana uvijek prednost treba dati laganijim namirnicama i kraćem kuhanju. Prekuhavanje ili dugotrajno kuhanje uz prženje tipične su i najčešće pogreške tokom pripreme povrća.

Takvim načinom pripreme se iz namirnica iskorištava značajno manje hranjivih tvari. Uz to, nepravilnim termičkim tretiranjem, kao što je prženje, dolazi do vrlo nepoželjnih hemijskih promjena u samoj hrani.

Kratko pirjanje i lagano parenje smatraju se najzdravijim načinom pripreme namirnica. Izuzeci od tog pravila su paradajz, mrkva i još neko povrće bogato karotenoidima, čijim se kuhanjem postiže još bolja bioraspoloživost.

Naprimjer, svježi paradajz omiljen je u salatama i sendvičima, te će vas osvježiti i nahraniti kožu. No, ako želite da vaše tijelo bolje apsorbira likopen koji je jako dobar u borbi protiv visokih razina holesterola i visokog krvnog pritiska, raka prostate, onda je najbolje konzumirati termički obrađen paradajz u umaku ili soku, odnosno konzerviran.

Slično je i s grahom, koji zadržava više antioksidansa ako je konzerviran.

Ako pustite skuhani krompir da odstoji 24 sata, naprimjer pripremljen kao krompir-salata, njegov će se glihemijski indeks značajno smanjiti. No, nemojte ga podgrijavati.

Konzervirani grah ima više antioksidansa od svježeg ili sušenog. Grah kuhan u loncu sadrži više antioksidansa nego kad se obrađuje drugim metodama.

Kuhana mrkva sadrži više nutrijenata nego sirova. Stoga je treba kuhati cijelu, a onda je narezati. Kuhanjem se razbijaju stanične stijenke te se nutrijenti lakše apsorbiraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije