Otkrivena tajna: Evo zašto je pomfrit iz fast fooda toliko dobar

0
Radiosarajevo.ba
Otkrivena tajna: Evo zašto je pomfrit iz fast fooda toliko dobar
Foto: Pexels / Pomfrit

Malo koja hrana budi toliko zadovoljstva kao vruća, slana porcija pomfrita iz fast-fooda.

Hrskavi, masni i savršeni za jelo jednom rukom, postali su globalna poslastica – od Kanade do Šangaja, pa sve do evropskih kafića u zemlji gdje su, prema legendi, i nastali.

No, zašto su baš ovi pomfriti toliko posebni i zašto im se vraćamo iznova i iznova? Na to pitanje odgovaraju kuhari i stručnjaci koji su s krompirom na "ti".

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje za Novu godinu

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje za Novu godinu

Svaki rez nosi svoju čar

Chef Mark Slutzky, šef kulinarstva u kompaniji McCain Foods (proizvođač svake četvrte porcije pomfrita na svijetu), ističe da je oblik rezanja ključan.

Njegov favorit je klasični ravni rez jer budi nostalgiju, dok valoviti (crinkle-cut) donose dodatnu hrskavost.

Ovaj tajni sastojak čini pomfrit hrskavim: Nikada ne biste pogodili o čemu je riječ

Ovaj tajni sastojak čini pomfrit hrskavim: Nikada ne biste pogodili o čemu je riječ

Kada jede pohovanu piletinu, bira začinjene pomfrite, a poseban užitak su mu rijetki uvijeni (curly) pomfriti koje rado umače u kečap ili čak milkšejk, prenosi BuzzFeed.

Savršen balans hrskavog i mekanog

Za chefa Justina Freemana iz Denvera tajna leži u kontrastu: hrskava korica spolja i meka unutrašnjost.

"Bez toga pomfrit djeluje težak", kaže on, dodajući da je McDonald’s postigao najbolji balans.

"Uvijek su taman posoljeni i imaju onaj savršen spoj teksture", dodaje.

Njegova druga opcija su začinjeni uvijeni pomfriti koji ga podsjećaju na djetinjstvo i nose dozu nostalgije.

Vrući pomfrit je najbolji pomfrit

Kelli Ferrell, vlasnica popularnog Nana’s Chicken & Waffles i reality zvijezda iz Atlante, nema dilemu: pomfrit mora biti vruć.

"Svjež iz ulja, odmah iz drive-thru-a – samo tada ima pravi ukus", poručuje ona.

Iako se razlikuju po rezu, začinima i načinu posluživanja, svi kuhari se slažu u jednom – pomfrit je simbol utjehe i užitka kojem se teško može odoljeti. Najbolje ga je jesti odmah, dok je još topao i hrskav, a uz dobar sos ili čak neobičnu kombinaciju poput milkšejka, ovaj jednostavni krompir postaje prava mala magija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije