Tajna savršeno hrskavog pomfrita: Poznati kuhar otkriva ključni korak
Ljubitelji savršenog pomfrita sada mogu uživati u restoranskom kvalitetu kod kuće zahvaljujući savjetima poznatih londonskih kuhara Willa Murraya i Jacka Crofta, osnivača restorana Fallow, Fowl i Roe.
Kroz svoj kulinarski projekat HERD, kuhari dijele recepte i trikove koji kućnim kuharima omogućavaju da pripreme jela profesionalnog nivoa.
U nedavnom TikTok videu koji je pregledan gotovo milion puta, chef Will otkriva ključnu tajnu za postizanje savršene hrskavosti pomfrit.
Prognoza meteorologa iz Hrvatske: "U subotu snijeg, a tek ćete se iznenaditi šta stiže u nedjelju"
Ključ je u pravom izbor krompira. Kuhari koriste agria krompir, poznat po visokom sadržaju skroba i niskoj količini vode, što ga čini idealnim za prženje. Osim toga, ovaj krompir se odlično ponaša pri kuhanju, pečenju i gnječenju.
Tokom pripreme, Will u ključalu vodu dodaje kašičicu sode bikarbone, koja pomaže da pomfrit postane prozračan iznutra, dok se dodatak soli koristi za jači ukus.
@fallowchefs Our secret to super crispy fries 🍟
♬ Walking Around - Instrumental Version - Eldar Kedem
Nakon kuhanja, krompir se posipa krompirovim skrobom, što dodatno doprinosi stvaranju hrskave spoljašnosti. Prilikom prženja, koristi se kombinacija ulja i pačje masti za bogatiji okus.
Pomfrit se prži dva puta, prvi put na nižoj temperaturi od 140 stepeni Celzijusa dok ne dobije naborane ivice, zatim se hladi, a potom ponovo prži na 190 stepeni dok ne postane zlatno-žut i hrskav. Ova metoda, poznata kao "dvostruko prženje", često se koristi u vrhunskim restoranima.
Recept je izazvao brojne pozitivne reakcije na društvenim mrežama, a korisnici su podijelili i vlastite trikove, poput upotrebe kukuruznog brašna ili pečenja u fritezi na vrući zrak. Ako želite impresionirati ukućane ili goste savršenim pomfritom, ovaj recept može biti idealan početak.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.