Ne bacajte ostatke povrća: Tajna koju koriste najbolji kuhari na svijetu
Kada ogulimo povrće, često koru i peteljke bacimo u kantu za smeće ne razmišljajući kako da ga iskoristimo na više načina.
No, ovo je tajna koju koriste i najbolji kuhari, a plus ćete uštediti novac koji bi dali za kupovinu novog povrća. Kuhari poput Jamie Olivera koriste ovu tajnu, a sve više dobija na značenju zbog svojih ekoloških prednosti.
Od ostataka povrća, osim što možete napraviti kompost za vaše biljke dodajući ga u zemlju, možete spremiti temeljce za najukusnija jela poput rižota, pasti, čorbi ili supica.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Kada ogulite povrće, pa čak i korijenasto poput luka, sačuvajte kore u vrećice za zamrzivač, te spremite u zamrzivač. Ovo povrće u zamrzivaču može stajati od šest mjeseci do godinu dana, piše Tasty.
Priprema temeljca
1. Uklonite vrhove ili kore sa bilo kojeg povrća koje pripremate (izbjegavajte povrće poput prokulice ili brokule jer će dodati gorak okus vašem temeljcu) i stavite ih u vrećicu s patentnim zatvaračem.
Recept iz starih kuharica koji mami ukusom: Spremite hanumin pupak
2. Možete dodati mnogo drugih ostataka povrća - npr. klipove kukuruza, tikvice, tikve, špinat, cvekle, blitvu, zelenu salatu, mahune graška, paprike, patlidžan, gljive, šparoge i začinsko bilje kao što su kopar, timijan, peršun i bosiljak.
3. Nastavite ovako dok se vrećica ne napuni.
4. Ubacite ostatke u lonac i napunite polovinu lonca (ili dok ostaci ne počnu da plivaju) vodom.
5. Zakuhajte vodu i ostavite da se krčka najmanje 30 minuta. Procijedite vodu.
6. Temeljac možete čuvati u frižideru, a u zamrzivaču do 6 mjeseci.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.