Recepti za čistoću: Riješite se mrlja od masnoće na jednostavan način

1
Radiosarajevo.ba
Recepti za čistoću: Riješite se mrlja od masnoće na jednostavan način
Foto: Prtscr / Youtube / Uklanjanje fleka / Ilustracija

Nikada nije zabavno imati mrlju na odjeći, ali nijedna mrlja nije gora od mrlje od masnoće. U jednom trenutku uživate u ukusnom komadu pizze; u sljedećem trenutku gledate veliku mrlju od ulja i pitate se hoćete li ikada moći nositi ove pantalone ponovo.

Ne brinite – postoji mnogo jednostavnih metoda za uklanjanje mrlja od masnoće i ulja sa odjeće. Osim toga, većina njih može se uraditi koristeći stvari koje već imate kod kuće. Opustite se, uzmite drugi komad pizze i pročitajte kako možete ukloniti mrlje od masnoće sa odjeće.

Tapkajte mrlju peškirom

Uzmite toalet papir, preklopite ga na pola i nježno tapkajte mrlju. Ovo će pomoći da upije svaku suvišnu masnoću ili ulje koje još nije prodrlo u pantalone.

Jedini načelnik u svim političkim partijama: Šta sve posjeduje osumnjičeni Ibro Berilo?

Jedini načelnik u svim političkim partijama: Šta sve posjeduje osumnjičeni Ibro Berilo?

Ovaj početni korak će cijeli proces uklanjanja mrlje od ulja učiniti mnogo lakšim.

Tretirajte mrlju praškom za pecivo

Pospite mrlju praškom za pecivo i ostavite da odstoji nekoliko sati. Prašak za pecivo upija masnoću i ulje, uklanjajući svaku masnoću koju niste mogli ukloniti papirnim ubrusom iz tkanine.

Usisajte pantalone

Usisajte suvišni prašak za pecivo pomoću ručnog usisivača ili crijeva velikog usisivača. Ako nemate usisivač pri ruci, pažljivo obrišite prašak za pecivo. Što manje masnoće morate očistiti, čišćenje će biti lakše.

Operite sa deterdžentom za suđe i vodom

Temeljito operite pantalone koristeći deterdžent za suđe, vodu i četkicu za zube. Deterdžent za suđe je bolji od deterdženta za pranje veša u ovom slučaju – izvrsno razgrađuje i otapa masnoću.

Dodajte kap blagog deterdženta za suđe direktno na mrlju, savjetuje magazin Ljepota i zdravlje.

Nježno četkajte starom četkicom za zube ili mekanom spužvom dok ne postane pjenasto.
Isperite ili stavite pantalone u mašinu za pranje veša.

Sušenje na zraku umjesto korištenja sušilice

Izbjegavajte tretiranje mrlje od masnoće bilo kakvom toplinom, čak i nakon temeljitog čišćenja. Ostavite pantalone da se osuše na zraku na žici za sušenje ili ih stavite da se osuše ležeći.

Često, kada se suočavate s masnoćom i uljem na pantalonama, potrebno je nekoliko pokušaja da se mrlja ukloni iz tkanine. Ako mrlja ostane, ponovite ovaj postupak dok vaše pantalone ne izgledaju kao nove.

Savjeti za uklanjanje mrlja od masnoće sa pantalona

Pospite malo octa na mrlju nakon što uklonite prašak za pecivo ako mrlja i dalje postoji. Ovo također može pomoći u razgradnji masnoće prije pranja.

Već ste stavili traperice u sušilicu? Ne paničite. I dalje možete ponoviti postupak čišćenja ako mrlja još uvijek postoji, ali ovaj put dodajte čistač na bazi enzima kao dio prethodnog tretmana mrlje prije pranja.

Tretiranje mrlje bilo kojom vrstom topline može uzrokovati da se mrlja duboko usječe u tkaninu, čineći je težom za uklanjanje. Izbjegavajte stavljanje pantalona u sušilicu ili korištenje fenova za kosu kako biste ubrzali proces.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije