Ovo su najprljavija mjesta u vašem domu: Prvo njih očistite, sve ostalo su sitnice

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su najprljavija mjesta u vašem domu: Prvo njih očistite, sve ostalo su sitnice
Foto: Pexels / Spužva

U domu postoje vrlo opasni predmeti koji su pravi rasadnici bakterija, a samim time i rasadnici infekcija.
 
Postoje i mjesta u kući koja su opasna za naše zdravlje i treba ih prvo očistiti, sve ostalo su sitnice.

Top 12 najprljavijih predmeta i mjesta u kući:

1. Kuhinjske spužve

Obične spužve za pranje posuđa opasno su leglo bakterija jer su u stalnom kontaktu s vodom i dugo se suše. U njima se nakupljaju čestice hrane koje postaju hrana za bakterije i gljivice, a stalna vlaga stvara još povoljnije okruženje za razmnožavanje mikroba.

Musemić i Igman nakon velikog peha poraženi u prvom kolu: Od 55. minute na golu bio ofanzivac

Musemić i Igman nakon velikog peha poraženi u prvom kolu: Od 55. minute na golu bio ofanzivac

Kako biste popravili situaciju, češće mijenjajte spužvice ili ih perite na temperaturama iznad 60 stepeni (naravno, odvojeno od odjeće). Još jedan trik: ako kod kuće imate mikrovalnu, stavite spužvicu u nju na 1 minutu – ubit će bakterije.

'Posteljina može biti mirisna i svježa i nakon nekoliko mjeseci stajanja u ormaru. Samo uradite ovo'

'Posteljina može biti mirisna i svježa i nakon nekoliko mjeseci stajanja u ormaru. Samo uradite ovo'

2. Odvod kuhinjskog sudopera

U odvodu uvijek ima vlage i ostataka hrane, što znači bakterija. Problem se može riješiti uz pomoć specijalnih sredstava za čišćenje, kojima treba čistiti sudoper barem jednom sedmično, a najbolje svaki drugi dan.

3. Daske za rezanje

Bakterije se aktivno množe na površini drvenih ploča, stoga je bolje koristiti plastične ili keramičke proizvode. Zamislite samo da drvena daska može sadržavati 200 puta više bakterija nego WC školjka. Idealna opcija je koristiti zasebne tanjire za svaku skupinu namirnica (meso, riba, povrće i voće), te ih nakon upotrebe tretirati 5 posto octa.

4. Frižider i zamrzivač

Bakterije se mogu razmnožavati čak i pri niskim temperaturama. Posebnu pozornost treba obratiti na ladice u frižideru, u kojima se obično čuva povrće i voće, jer se na tim mjestima obično pojavi plijesan, a uklanjanje "uzročnika" nije dovoljno, jer gljivice lako zaspu i na druge proizvode koji se nalaze u blizini. Redovito čišćenje unutrašnjosti frižidera vodom i sapunicom te poštivanje roka valjanosti hrane može pomoći u uklanjanju bakterija. U zamrzivaču se ne nakuplja ništa manje mikroba, stoga je važno barem dva puta mjesečno očistiti unutarnju površinu sapunom i, naravno, hranu koja nije svježa ne treba stavljati u zamrzivač.

5. Kupatilo

Ovo je soba s visokom vlagom, pa se čišćenje kupatila treba tretirati s posebnom odgovornošću. Mikrobi se nakupljaju u kutovima, pukotinama, fugama između pločica, u odvodima i na zavjesama. Za čišćenje kade potrebno je koristiti posebno dezinfekcijsko sredstvo, češće provjetravati prostoriju ili voditi računa o uređenju dobrog ventilacijskog sustava.

6. Četkice za zube

Četkice je potrebno oprati nakon upotrebe jer se preko noći u našoj usnoj šupljini nakupi znatna količina bakterija koje ujutro možemo prenijeti na četkice.

7. Ventilacijske rešetke

Mnogi ljudi ne obraćaju pozornost na stanje ventilacije jer se nalaze visoko. No, upravo se na rešetkama stvaraju idealni uvjeti za život bakterija. U kući je bolje instalirati uklonjive strukture, koje možete ukloniti i obrisati barem jednom mjesečno.

8. WC

U ovoj prostoriji ima više mikroba na zidovima i podu nego na samom WC-u, jer ako ispustite vodu s otvorenim poklopcem WC-a, onda svi mikroorganizmi iz nje lako padnu na pod i zidove. Rješenje je uvijek ispuštati vodu sa zatvorenim poklopcem te barem jednom sedmično prati podove i brisati zidove u WC-u.

9. Ručke na vratima

Na ručkama se nakuplja mnogo štetnih mikroorganizama pa ih prilikom čišćenja svakako treba prebrisati krpom namočenom u alkohol.

10. Krevet

Vjerojatno znate da u posteljini žive grinje koje mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme. Kako biste izbjegli štetne posljedice i osigurali zdrav noćni odmor, posteljinu biste trebali prati barem jednom sedmično na temperaturi od najmanje 60 stepeni.

11. Odjeća

Odjeću treba prati često kao i posteljinu jer dolazi u dodir s tijelom i brzo nakuplja bakterije.

12. Uređaji

To nisu samo pametni telefoni, već i tableti, računalni miševi, tipkovnice i druge stvari koje često dodirujete. Treba ih redovito brisati posebnim maramicama i sredstvima.

Ne zaboravite na generalno čišćenje, koje biste trebali odraditi svaki mjesec. Obratite pozornost na dijelove ispod kreveta i ormare, niše i police gdje se skuplja velika količina prašine, a time i bakterija, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije