Recept iz starih kuharica koji mami ukusom: Spremite hanumin pupak
Stari recepti su najbolji, a to dokazuje i ovaj recept koji ćete spremati i uvijek mu se rado vraćati.
Hanumin pupak je poslastica neobičnog naziva, te potiče iz Turske. Kolač ima više verzija i naziva, a ovaj nam je nekako najdraži.
Sastojci
Selektor Hrvatske: BiH je odigrala sjajnu utakmicu. Mi smo nestali u drugom poluvremenu
Za tijesto
- 150 g putera
- 2 jajeta
- 2 kašike šećera
- 2 čaše vode
- 3 čaše brašna
- 1/2 paketa praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika gustina
- 1 čaša ulja
Desert snova: Napravite kolač od kokosa i vanilije
Za agdu
- 3 čaše šećera
- 3 čaše vode
- sok od pola limuna
Priprema
1. Najprije se skuha agdu: pomješati vodu i šećer i staviti da se kuha, kad provri, pustiti da vri desetak minuta. Pred kraj dodati limun, skinuti šerpu s ringle, poklopiti i ostaviti da se hladi.
2. U drugu šerpu sipati vodu za tijesto, šećer, so i puter i staviti da se zagrije. Kad se puter sasvim otopi, dodati brašno prosejano s praškom za pecivo i gustin, te uz stalno mešanje kuhati oko 5 minuta.
3. Skinuti tijesto s ringle da se ohladi do mlakog, dodati jaje jedno po jedno i svako mikserom dobro umiješati.
4. Od tijesta uzimati komade veličine oraha i formirati loptice, pa pritiskom prsta u sredini svake napraviti otvor (pupak).
5. Ulje za prženje staviti u dublju šerpu i u hladno ređati kolačiće. Kad se šerpa napuni, uključiti ringlu i staviti da se prže dok ne dobiju zlatastu koricu. Vaditi slatkiš iz ulja i odmah stavljati u ohlađen šerbet, a nakon minut-dva izvaditi, staviti na tanjir za serviranje i po želji posuti mljevenim pistacijama ili lješnjacima.
6. Ako ima više tijesta pa se prži u nekoliko tura, svaki put ohladiti ulje od prethodnog prženja i u hladno stavljati kolačiće.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.