Recept iz starih kuharica koji mami ukusom: Spremite hanumin pupak

0
Radiosarajevo.ba
Recept iz starih kuharica koji mami ukusom: Spremite hanumin pupak
PrtScr / Hanumin pupak

Stari recepti su najbolji, a to dokazuje i ovaj recept koji ćete spremati i uvijek mu se rado vraćati.

Hanumin pupak je poslastica neobičnog naziva, te potiče iz Turske. Kolač ima više verzija i naziva, a ovaj nam je nekako najdraži. 

Sastojci

Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

Za tijesto

  • 150 g putera
  • 2 jajeta
  • 2 kašike šećera
  • 2 čaše vode
  • 3 čaše brašna
  • 1/2 paketa praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika gustina
  • 1 čaša ulja
Desert snova: Napravite kolač od kokosa i vanilije

Desert snova: Napravite kolač od kokosa i vanilije

Za agdu

  • 3 čaše šećera
  • 3 čaše vode
  • sok od pola limuna

Priprema

1. Najprije se skuha agdu: pomješati vodu i šećer i staviti da se kuha, kad provri, pustiti da vri desetak minuta. Pred kraj dodati limun, skinuti šerpu s ringle, poklopiti i ostaviti da se hladi.

2. U drugu šerpu sipati vodu za tijesto, šećer, so i puter i staviti da se zagrije. Kad se puter sasvim otopi, dodati brašno prosejano s praškom za pecivo i gustin, te uz stalno mešanje kuhati oko 5 minuta.

3. Skinuti tijesto s ringle da se ohladi do mlakog, dodati jaje jedno po jedno i svako mikserom dobro umiješati.

4. Od tijesta uzimati komade veličine oraha i formirati loptice, pa pritiskom prsta u sredini svake napraviti otvor (pupak).

5. Ulje za prženje staviti u dublju šerpu i u hladno ređati kolačiće. Kad se šerpa napuni, uključiti ringlu i staviti da se prže dok ne dobiju zlatastu koricu. Vaditi slatkiš iz ulja i odmah stavljati u ohlađen šerbet, a nakon minut-dva izvaditi, staviti na tanjir za serviranje i po želji posuti mljevenim pistacijama ili lješnjacima.

6. Ako ima više tijesta pa se prži u nekoliko tura, svaki put ohladiti ulje od prethodnog prženja i u hladno stavljati kolačiće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije