Desert koji će osvojiti sve: Prhka štrudla s borovnicama

0
Radiosarajevo.ba
Desert koji će osvojiti sve: Prhka štrudla s borovnicama
Foto: Prinscreen / Štrudla od borovnice

Prhka štrudla od borovnica savršen je desert za sve ljubitelje voćnih poslastica.

Kombinacija hrskavog tijesta, kremastog sira i sočnih borovnica čini ovu štrudlu neodoljivim užitkom za nepce. Ovaj recept dovoljan je za pripremu dvije štrudle, savršene za dijeljenje s obitelji i prijateljima.

Uživajte! 

Goran Ivanišević za Radiosarajevo.ba: 'Prvi put sam na Sarajevo Film Festivalu i zaista uživam'

Goran Ivanišević za Radiosarajevo.ba: 'Prvi put sam na Sarajevo Film Festivalu i zaista uživam'

Sastojci za tijesto:

  • 130 g glatkog brašna
  • 130 g oštrog brašna
  • 130 g maslaca
  • 130 g šećera u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 2 kašike kiselog vrhnja

Sastojci za nadjev:

  • 300 g krem sira
  • Korica jednog limuna
  • 1 vanilin šećer
  • kašika mljevene tonke (ili vanilije)
  • 1 kašika griza
  • 3 kašike šećera
  • 300 g borovnica

Priprema: 

U velikoj posudi pomiješajte glatko i oštro brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umutite jaje i dodajte ga u smjesu, zatim dodajte kiselo vrhnje. Sve zajedno zamijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, zamotajte ih u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije