Desert koji će osvojiti sve: Prhka štrudla s borovnicama
Prhka štrudla od borovnica savršen je desert za sve ljubitelje voćnih poslastica.
Kombinacija hrskavog tijesta, kremastog sira i sočnih borovnica čini ovu štrudlu neodoljivim užitkom za nepce. Ovaj recept dovoljan je za pripremu dvije štrudle, savršene za dijeljenje s obitelji i prijateljima.
Uživajte!
Kosovska policija negira da je prešla granicu sa Srbijom
Sastojci za tijesto:
- 130 g glatkog brašna
- 130 g oštrog brašna
- 130 g maslaca
- 130 g šećera u prahu
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 2 kašike kiselog vrhnja
Sastojci za nadjev:
- 300 g krem sira
- Korica jednog limuna
- 1 vanilin šećer
- kašika mljevene tonke (ili vanilije)
- 1 kašika griza
- 3 kašike šećera
- 300 g borovnica
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte glatko i oštro brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umutite jaje i dodajte ga u smjesu, zatim dodajte kiselo vrhnje. Sve zajedno zamijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, zamotajte ih u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.