Ovo povrće je prava stvar za vaš organizam: Čaša ovog soka će značajno doprinijeti vašem zdravlju

0
Radiosarajevo.ba
Ovo povrće je prava stvar za vaš organizam: Čaša ovog soka će značajno doprinijeti vašem zdravlju
Foto: Pixabay.com / Brojne zdravstvene koristi od cvekle

Cvekla je povrće koje izaziva oprečne reakcije neki je obožavaju, dok je drugi izbjegavaju. Malo ko zna da su naučnici raspravljali o njenim zdravstvenim prednostima, s obzirom na visoku razinu nitrata i nitrita koje sadrži.

Ovi spojevi, često povezani s crvenim mesom i prerađenim mesnim proizvodima poput slanine i šunke, nerijetko se dovode u vezu s povećanim rizikom od raka. Ipak, priča o nitratima u povrću poput cvekle ima sasvim drugačiji ishod.

Iako nitrati u mesnim proizvodima mogu u tijelu stvoriti spojeve zvane N-nitrozni spojevi (NOC), koji povećavaju rizik od raka debelog crijeva, nitrati iz povrća poput cvekle pretvaraju se u dušikov oksid, a to je spoj koji širi krvne žile, smanjuje krvni tlak i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Nove informacije o ubistvu u Skoplju: Oglasio se rođak ubijenog

Nove informacije o ubistvu u Skoplju: Oglasio se rođak ubijenog

Visoka razina nitrata u cikli može također poboljšati fizičke performanse. Istraživanja su pokazala da velike količine nitrata povećavaju učinkovitost kisika, što znači da sportaši mogu raditi s manje napora, a postići veće rezultate. Profesor primijenjene fiziologije Andy Jones s University of Exeter istraživao je učinke cvekle na sportske performanse i otkrio da nitrati poboljšavaju protok krvi do pluća i mišića, što omogućuje bržu dostavu kisika i veću izdržljivost.

Sirova Cvekla je jača

Jedna studija iz 2009. godine koju je vodilo univerzitet Exeter pokazala je da konzumacija soka od cvekle može povećati izdržljivost. U istraživanju je sudjelovalo osam muškaraca koji su šest dana pili 500 ml soka od cvekle dnevno. Rezultati su pokazali da su ispitanici nakon pijenja soka od cvekle mogli biciklirati u prosjeku 11,25 minuta, što je 92 sekunde duže nego kada su pili placebo napitak.

Sirova cvekla ima jači učinak na snižavanje krvnog tlaka nego kuhana ili ukiseljena, jer kuhanjem dolazi do smanjenja razine nitrata i antioksidansa.

Čaša ovog soka učinit će čuda za vaš organizam: Napravite ga ovako i bit će neodoljivo ukusan

Čaša ovog soka učinit će čuda za vaš organizam: Napravite ga ovako i bit će neodoljivo ukusan

Uz nitrate, cvekla je bogata i folatom, poznatim i kao vitamin B9. Pola pakiranja cvekle (100 g) sadrži oko 109 mikrograma folata, što je otprilike polovica preporučenog dnevnog unosa. Folat je ključan za proizvodnju crvenih krvnih stanica i sprječavanje anemije, a također igra važnu ulogu u sintezi i popravku DNk. Zbog toga je posebno važan tokom trudnoće, kada je potreban za pravilan razvoj fetusa.

Preporuka NHS-a je da žene uzimaju 400 mikrograma folne kiseline dnevno prije trudnoće i tokom prvih 12 sedmica trudnoće kako bi se spriječili defekti neuralne cijevi poput spine bifide i anencefalije.

Djeluje na upalne procese

Cvekla sadrži i prirodne pigmente betalaince, koji imaju snažna protuupalna svojstva. Kronična upala povezana je s raznim stanjima poput pretilosti, srčanih bolesti i bolesti jetre, pa ovi pigmenti u cikli mogu pozitivno utjecati na cjelokupno zdravlje.

Istraživači sa Univerziteta Queen Mary u Londonu proveli su studiju u kojoj su ispitivali učinke soka od cvekle bogatog nitratima na razinu dušikovog oksida i upale. Studija je uključivala 114 zdravih dobrovoljaca koji su sedam dana pili 140 ml soka od cvekle svako jutro. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su pili sok bogat nitratima imali višu razinu markera dušikovog oksida te niže razine upalnih monocita, što je ukazivalo na povoljan učinak na upalne procese u tijelu, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije