Čaša ovog soka učinit će čuda za vaš organizam: Napravite ga ovako i bit će neodoljivo ukusan

0
Radiosarajevo.ba
Čaša ovog soka učinit će čuda za vaš organizam: Napravite ga ovako i bit će neodoljivo ukusan
Foto: Printscreen / Sok od cvekle

Čak i mala djeca znaju da je povrće koje najčešće mrze jesti zapravo jako zdravo pa, ako imaju uporne roditelje, uprkos početnom protivljenju, s vremenom prihvate ideju o konzumiranju tog na oko pomalo ružnjikavog jela.

Ako su im roditelji spretni u kuhinji, vjerovatno im ga znaju pripremiti na načine koji potiču apetit, a jedan od njih je vrlo jednostavan i ne zahtijeva paljenje šporeta, a to je detalj koji po ljetnim vrućinama nije nimalo zanemariv.

Povrće o kojem je riječ je cikla, a da je izuzetno bitna čak i onima koji odavno nisu djeca u razvoju dokazalo je još jedno istraživanje koje je pokazalo da se svakodnevnim ispijanjem 250 mililitara soka od cvekle kroz razdoblje od mjesec dana može znatno sniziti krvni tlak.

Pogođeno fudbalsko igralište u Izraelu: Devet mrtvih, među njima i djeca

Pogođeno fudbalsko igralište u Izraelu: Devet mrtvih, među njima i djeca

Znanstvenici sa Univerziteta Queen Mary u Londonu otkrili su da je cikla bogata anorganskim nitratima koje tijelo pretvara u nitrit, a zatim u dušikov oksid koji opušta stijenke krvnih žila. Uslijed toga žile se šire, a krvni tlak se normalizira.

Zanimljivo je i da su ispitanici, dvije sedmice po prestanku ispitivanja i redovitog konzumiranja ovog soka, zabilježili da im je tlak ponovno poprimio prethodne, visoke vrijednosti.

Savršen spoj zdravog i slatkog: Kolač od breskve koji ne traži nikakvo kulinarsko iskustvo

Savršen spoj zdravog i slatkog: Kolač od breskve koji ne traži nikakvo kulinarsko iskustvo

Želite li zdrav kardiovaskularni sistem, ali također i niži kolesterol, bolju krvnu sliku te bolju izdržljivost, kako na sportskim terenima, tako i u krevetu, ovaj bi vam sok trebao biti dio svakodnevne rutine.

Priprema se lako, a radi boljeg se okusa cikla može kombinirati s drugim voćem i povrćem. Mi smo sve isprobali pa vam navodimo ideje iz vlastitog iskustva.

Najbolje opcije su jabuka i mrkva koje podižu razinu vitamina i daju slatkoću, dok će višnja najbolje zakamuflirati zemljani okus cvekle. Svakako uzmite u obzir i limun, koji će također lijepo zakamuflirati okus cvekle te špinat, koji doduše neće povoljno djelovati na okus, ali hoće na ukupnu hranjivu vrijednost soka.

Vraća u djetinjstvo: Ovo je najbolje ljetno varivo koje možete napraviti na ovoj vrućini

Vraća u djetinjstvo: Ovo je najbolje ljetno varivo koje možete napraviti na ovoj vrućini

Soku možete dodati kokosovo mlijeko, koje će mu dati ljepšu teksturu i dozu slatkoće, a možete ga obogatiti i medom. Borovnice su super opcija, osobito zamrznute, jer će soku dati ljepši okus i gustoću zbog koje će vas podsjetiti na sorbet

Uzmite u obzir da će svi spomenuti dodatci "razvodniti" sok, pa ako vam je cilj popraviti zdravlje neće vam biti dovoljna dva i pol deca, jer ta se količina odnosi na čisti sok cvekle

Kad radite sok od cvekle na putovanju, ne treba vam sokovnik: samo ga naribajte pa ga procijedite kroz gazu ili koristite štapni mikser.

I još jedna bitna napomena: kad kupujete ciklu, odaberite mlade i svježe primjerke (osaće ih zeleno i svježe lišće te, ako lišća nema, napeta i sjajna kora) jer su slađi i bogatijeg sastava, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije