Vraća u djetinjstvo: Ovo je najbolje ljetno varivo koje možete napraviti na ovoj vrućini

4
Radiosarajevo.ba
Vraća u djetinjstvo: Ovo je najbolje ljetno varivo koje možete napraviti na ovoj vrućini
Foto: Pexels / Miriše na kuhinju naših starih

Meteorolozi nam najavljuju paklene vrućine, a to znači - osim da se trebamo zaštiti od sunca - da trebamo paziti i na hidratizaciju, ali i da jedemo više puta po malo kroz dan. Naime, nije nikakvo čudo da ljeti ne jedemo koliko to činimo u zimsko doba godine, ali nikako nije mudro hranu izbjegavati.

Osim što možete posegnuti za svježim voćem kojeg sada doista ima u izobilju - od marelica, breskvi, nektarina, dinje, lubenice, kupina i malina, tu je i povrće koje tijelu godi. No, ako trenutno niste skloni provoditi sate uz šporet, što je potpuno razumljivo, posegnite za jednostavnim rješenjima, piše Dom & Dizajn. Uvijek, to znate i sami, možete napraviti neku od slasnih ljetnih salata. Možete također pripremiti i neka nova jela s okusima Mediterana, a možete posegnuti i za nekim provjerenim recepturama iz bakine kuharice.

Kad zatopli kao što je ove sedmice, jedno od prvih jela koje mnogima prvo pada na pamet je varivo od krastavaca. 

Ambasada SAD-a: Odluka SDA je bila nekorisna i neodgovorna, nisu položili test

Ambasada SAD-a: Odluka SDA je bila nekorisna i neodgovorna, nisu položili test

Sastojci:

  • 4 veća krastavca
  • 2-3 krompira
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • sol, biber, mljevena crvena paprika
  • 1 ½ žlica svinjske masti
  • glatko brašno
  • 2 češnja bijelog luka
  • stručak svježeg kopra

Priprema:

Krastavce ogulite, narežite na ne deblje ploške i posolite pa ostavite sa strane da puste vodu. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Sad krastavce ocijedite rukama i višak vode bacite.

U loncu u kojem ćete kuhati varivo, na masti napravite laganu zapršku i dodajte protisnuti ili nasjeckani bijeli luk, tek toliko da pusti aromu (pazite da ne izgori!), a potom dodajte krastavce i krompir. Prelijte hladnom vodom i kuhajte dok se krompir na skuha. Posolite, začinite biberom i crvenom paprikom.

Kada prokuha umiješajte kiselo vrhnje i začinite sjeckanim koprom. To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije