Vraća u djetinjstvo: Ovo je najbolje ljetno varivo koje možete napraviti na ovoj vrućini
Meteorolozi nam najavljuju paklene vrućine, a to znači - osim da se trebamo zaštiti od sunca - da trebamo paziti i na hidratizaciju, ali i da jedemo više puta po malo kroz dan. Naime, nije nikakvo čudo da ljeti ne jedemo koliko to činimo u zimsko doba godine, ali nikako nije mudro hranu izbjegavati.
Osim što možete posegnuti za svježim voćem kojeg sada doista ima u izobilju - od marelica, breskvi, nektarina, dinje, lubenice, kupina i malina, tu je i povrće koje tijelu godi. No, ako trenutno niste skloni provoditi sate uz šporet, što je potpuno razumljivo, posegnite za jednostavnim rješenjima, piše Dom & Dizajn. Uvijek, to znate i sami, možete napraviti neku od slasnih ljetnih salata. Možete također pripremiti i neka nova jela s okusima Mediterana, a možete posegnuti i za nekim provjerenim recepturama iz bakine kuharice.
Kad zatopli kao što je ove sedmice, jedno od prvih jela koje mnogima prvo pada na pamet je varivo od krastavaca.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Sastojci:
- 4 veća krastavca
- 2-3 krompira
- 200 ml kiselog vrhnja
- sol, biber, mljevena crvena paprika
- 1 ½ žlica svinjske masti
- glatko brašno
- 2 češnja bijelog luka
- stručak svježeg kopra
Priprema:
Krastavce ogulite, narežite na ne deblje ploške i posolite pa ostavite sa strane da puste vodu. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Sad krastavce ocijedite rukama i višak vode bacite.
U loncu u kojem ćete kuhati varivo, na masti napravite laganu zapršku i dodajte protisnuti ili nasjeckani bijeli luk, tek toliko da pusti aromu (pazite da ne izgori!), a potom dodajte krastavce i krompir. Prelijte hladnom vodom i kuhajte dok se krompir na skuha. Posolite, začinite biberom i crvenom paprikom.
Kada prokuha umiješajte kiselo vrhnje i začinite sjeckanim koprom. To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.