Vraća u djetinjstvo: Ovo je najbolje ljetno varivo koje možete napraviti na ovoj vrućini
Meteorolozi nam najavljuju paklene vrućine, a to znači - osim da se trebamo zaštiti od sunca - da trebamo paziti i na hidratizaciju, ali i da jedemo više puta po malo kroz dan. Naime, nije nikakvo čudo da ljeti ne jedemo koliko to činimo u zimsko doba godine, ali nikako nije mudro hranu izbjegavati.
Osim što možete posegnuti za svježim voćem kojeg sada doista ima u izobilju - od marelica, breskvi, nektarina, dinje, lubenice, kupina i malina, tu je i povrće koje tijelu godi. No, ako trenutno niste skloni provoditi sate uz šporet, što je potpuno razumljivo, posegnite za jednostavnim rješenjima, piše Dom & Dizajn. Uvijek, to znate i sami, možete napraviti neku od slasnih ljetnih salata. Možete također pripremiti i neka nova jela s okusima Mediterana, a možete posegnuti i za nekim provjerenim recepturama iz bakine kuharice.
Kad zatopli kao što je ove sedmice, jedno od prvih jela koje mnogima prvo pada na pamet je varivo od krastavaca.
Vlasti u entitetu RS brišu 'rodni identitet': Evo kako će ovaj potez umanjiti zaštitu građana
Sastojci:
- 4 veća krastavca
- 2-3 krompira
- 200 ml kiselog vrhnja
- sol, biber, mljevena crvena paprika
- 1 ½ žlica svinjske masti
- glatko brašno
- 2 češnja bijelog luka
- stručak svježeg kopra
Priprema:
Krastavce ogulite, narežite na ne deblje ploške i posolite pa ostavite sa strane da puste vodu. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Sad krastavce ocijedite rukama i višak vode bacite.
U loncu u kojem ćete kuhati varivo, na masti napravite laganu zapršku i dodajte protisnuti ili nasjeckani bijeli luk, tek toliko da pusti aromu (pazite da ne izgori!), a potom dodajte krastavce i krompir. Prelijte hladnom vodom i kuhajte dok se krompir na skuha. Posolite, začinite biberom i crvenom paprikom.
Kada prokuha umiješajte kiselo vrhnje i začinite sjeckanim koprom. To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.