Ručak koji će potrajati dva dana: Grah varivo sa suhim mesom

0
Radiosarajevo.ba
Ručak koji će potrajati dva dana: Grah varivo sa suhim mesom
Foto: Printscreen / Ilustracija

U svijetu kulinarskih užitaka, postoje jela koja se ne zaboravljaju - ona koja nas vode putem nostalgije i udobnosti, pružajući nam toplinu doma i jednostavnost okusa. Jedno od takvih klasika je bez sumnje "Grah varivo sa suhim mesom".

Pridružite nam se u otkrivanju čarolije ovog jednostavnog, ali nevjerojatno ukusnog jela koje uvijek donosi osjećaj topline i zadovoljstva.

Trebat će vam:

  • 500 g smrznutog mladog graha ili suhog
  • 1 veći luk
  • manji komad celerova korijena
  • 2 mrkve
  • 1 korijen peršina i list
  • 2-3 češnja bijelog luka
  • 1 kašika mljevene crvene paprike
  • 1/2 kašike koncentrata paradajza
  • 2 lovorova lista
  • sol
  • crni biber i malo kajenskog
  • maslinovo ili suncokretovo ulje
  • suho meso 

Priprema: 

U lonac staviti suho meso, uliti vode da ga prekrije i kuhati dok ne bude mekano. Na ulju zažutiti luk pa mu dodati mljevenu papriku i pola nasjeckanog bijelog luka samo na par sekundi, paziti da ne zagori. U lonac potom ubaciti nasjeckano korjenasto povrće, kratko popržiti, dodati paradajz, lovor pa podliti vodom da se lagano dinsta.

Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu

Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu

Nakon desetak minuta dodati smrznuti grah (ili suhi koji ste dan prije namočili), uliti vode i malo tekućine u kojoj se kuha meso. Pustiti da se krčka na laganoj vatri dok grah ne omekša. Pred kraj kuhanja dodati ostatak nasjeckanog bijelog luka i peršinov list, posoliti i pobiberiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije