Ručak koji će potrajati dva dana: Grah varivo sa suhim mesom
U svijetu kulinarskih užitaka, postoje jela koja se ne zaboravljaju - ona koja nas vode putem nostalgije i udobnosti, pružajući nam toplinu doma i jednostavnost okusa. Jedno od takvih klasika je bez sumnje "Grah varivo sa suhim mesom".
Pridružite nam se u otkrivanju čarolije ovog jednostavnog, ali nevjerojatno ukusnog jela koje uvijek donosi osjećaj topline i zadovoljstva.
Trebat će vam:
- 500 g smrznutog mladog graha ili suhog
- 1 veći luk
- manji komad celerova korijena
- 2 mrkve
- 1 korijen peršina i list
- 2-3 češnja bijelog luka
- 1 kašika mljevene crvene paprike
- 1/2 kašike koncentrata paradajza
- 2 lovorova lista
- sol
- crni biber i malo kajenskog
- maslinovo ili suncokretovo ulje
- suho meso
Priprema:
U lonac staviti suho meso, uliti vode da ga prekrije i kuhati dok ne bude mekano. Na ulju zažutiti luk pa mu dodati mljevenu papriku i pola nasjeckanog bijelog luka samo na par sekundi, paziti da ne zagori. U lonac potom ubaciti nasjeckano korjenasto povrće, kratko popržiti, dodati paradajz, lovor pa podliti vodom da se lagano dinsta.
Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu
Nakon desetak minuta dodati smrznuti grah (ili suhi koji ste dan prije namočili), uliti vode i malo tekućine u kojoj se kuha meso. Pustiti da se krčka na laganoj vatri dok grah ne omekša. Pred kraj kuhanja dodati ostatak nasjeckanog bijelog luka i peršinov list, posoliti i pobiberiti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.