Recept koji je oduševio domaćice: Napravite ukusan i hrskav krompir, tri stvari su bitne
Jeste li baš sasvim zadovoljni svojim pečenim krompirima? Čak i ako jeste, kladimo se da vam možemo pomoći da postanu još bolji. Odmah ćemo vas upozoriti da ovo možda i nije baš dobra ideja jer mogli biste se "navući".
Toliko su dobri kad se pripreme na ovaj način - ko god je probao ovaj recept, nije se vratio klasičnom načinu pripreme.
Bar koliko je nama poznato, za ostale ne jamčimo.
Fury je bio siguran u svoju pobjedu: Pogledajte njegovu reakciju kad je Usyk proglašen pobjednikom
Što je tako revolucionarno, možda se pitate. Puno toga. Počevši od toga da se krompir najprije mora malo prokuhati, ali taj ste trik možda već probali, preko korištenja masti umjesto ulja pa do ključnog detalja: dobro zagrijane posude za pečenje.
Zahvaljujući tom potezu, krompir će u kontaktu s vrelom tepsijom odmah dobiti predivnu koricu s donje strane, onakvu kakvu je teško postići bez prženja u ulju.
Tajna savršenog pomfrita bez ulja koja čuva vašu liniju: Jedna stvar je ključna
Ovaj način pripreme zapravo kombinuje čak tri kuharske tehnike - kuhanje, prženje i pečenje - a zahvaljujući tome krompir je jako hrskav izvana, a mekan i skoro kremast unutra.
Sastojci
- 5-7 krompira, zavisno od veličine
- 5 komadića bijelog luka
- 2 grančice ruzmarina
- 2 kašike ulja
- 2 kašike masti
- so
Priprema
Krompir ogulite, pa narežite na veće kriške, a možete i na kolutiće, kako vam je draže, bitno je da su veći komadi.
Ubacite ih u dobro posoljenu, uzavrelu vodu i kuhajte 5-10 minuta, zavisno od veličine, dok ne počne omekšavati: bocnite jedan viljuškom, ako ulazi lakše nego u sirovi, ali krompir i dalje pruža otpor dobro je.
Ocijedite ih i ostavite u cjedilu da ispari što više pare.
Dok se krompir kuha dobro zagrijte rernu, na 210-220 stepeni. Čim ocijedite krompire, u rernu ubacite lim za pečenje u koji ste stavili nekoliko kašika masti ili mješavinu masti i ulja. Možete koristiti i samo ulje, ali mast daje poseban okus i hrskavost.
Čim se tepsija dobro zagrijala, izvadite je, prebacite u nju krompir i dodajte cijele, neoguljene komadiće bijelog luka i ruzmarin. Pecite 15-ak minuta pa ih okrenite i pecite još desetak, odnosno dok niste zadovoljni bojom i hrskavošću, javlja sd.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.