Tajna savršenog pomfrita bez ulja koja čuva vašu liniju: Jedna stvar je ključna
Ko može odoljeti lijepo prženim krompirićima? Već sama pomisao na one hrskave komadiće sreće može vas motivirati da se oslijepite od sjedalice i bacite na posao, no što učiniti kad vam se jede pomfrit, a nemate ulja za prženje ili vam je savijest uključila alarm?
Je li uopće moguće napraviti pomfrit bez ulja za prženje i grižnje savijesti? Moguće je.
E, sad, je li ovo pomfrit ili pečeni krompir? Dalo bi se raspravljati ali ono što je bitno je to da ćete uživati u hrskavim krompirićima bez gnjavaže s friganjem, bez prskanja ulja, zadimljene kuhinje i negativnih posljedica po zdravlje i liniju.
Radio Italia: Znate li za dio Italije koji se nalazi u Švajcarskoj?
Pomfrit iz pećnice
Sastojci
- 750 g krumpira
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika začina po želji (opcionalno)
- sol
Priprema
Zagrijte pećnicu na 230°C, a rešetku postavite na donji položaj.
TikToker podijelio odličan trik: Skinite koru sa krompira bez guljenja
Krompir ogulite i narežite ga kao za pomfrit, pazite da komadi budu podjednaki. Ovo je jako bitno za uspjeh, kao i to da krompir u lim za pečenje stavite u ravnomjernom sloju.
Kad ste krompir narezali, stavite ga u zdjelu i prelijte vrućom vodom. Ostavite da odstoji desetak minuta. Potom krompire ocijedite, osušite i pomiješajte s tri kašike ulja, solju i začinima po želji.
Preostalom kašikom ulja premažite lim za pečenje, po tome rasporedite krompire u ravnomjernom sloju pa ih pecite 15 do 20 minuta.
Krompire potom okrenite pa ih pecite dok ne dobiju lijepu boju i postanu hrskavi, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.