Ukusna tradicija: Isprobajte recept za savršeni bolognese umak
Jedan od najpoznatijih umaka na svijetu ima bezbroj varijanti, a u regiji Emilii Romagni iz koje originalno dolazi, jedan je od sastojaka i mlijeko zbog kojeg će umak biti gušći i kremastiji.
Osim toga mlijeko štiti meso od kiselosti alkohola iz vina i daje mu određenu slatkoću.
Potrebni sastojci:
- 2 velike kašike maslinova ulja
- 1 velika glavica luka, sitno nasjeckanog
- 2 stapke celera sitno nasjeckanog
- 2 mrkve, oguljene i naribane
- 250 g mljevene govedinu
- 250 g mljevene teletine
- pola šolje bijelog vina
- 3 šolje goveđeg ili pilećeg temeljca
- 3 velike kašike pirea od paradajza
- nasjeckani peršin
- 2-3 lista lovora
- sol
- svježe mljeveni biber
- 1 šolja mlijeka
- ½ kg tjestenine
- svježe nariban parmezan
Priprema:
Zagrijte ulje u velikoj teškoj tavi na srednje jakoj vatri i dodajte luk, mrkvu i celer. Sotirajte povrće 8-10 minuta te dodajte govedinu, teletinu. Meso kašikom usitnjavajte dok se prži i sotirajte ga nekih 15-ak minuta dok ne dobije smeđu boju.
Za danas upaljen meteoalarm! Objavljena prognoza do srijede, evo kad stižu naoblačenje, kiša, snijeg
Dodajte mesu dvije i pol šolje temeljca, pire od paradajza i listove lovora te sve dobro izmiješajte. Smanjite vatru i ostavite da se lagano krčka nekih sat vremena do sat i pol te povremeno miješajte dok se sastojci ne stope. Dodajte sol i biber.
[related]Jeste li čuli za 'rokoko pitu'? Nećete moći odoljeti hrskavoj kori i kremastom preljevu[/related]
U posudi uzavrite mlijeko te postepeno dodajite umaku. Poklopite posudu s mesom i na laganoj vatri ostavite da se krčka sve dok se mlijeko u potpunosti ne apsorbira, nekih 45 minuta. Provjerite je li dosta tekućine isparilo i dodajte u umak ostatke temeljca. Kad je umak gotov, pospite ga sitno nasjeckanim peršinom.
Uz umak poslužite tjesteninu, ali svakako sačuvajte barem pola šolje vode u kojoj se kuhala tjestenina jer će vam tekućina prepuna škroba možda dobro doći za razrjeđivanje umaka, piše tportal.
Umak prebacite u veću posudu, dodajte tjesteninu i dobro izmiješajte na srednje jakoj vatri te, a ako vam se čini da je umak pregust, dodajte par kašika tekućine u kojoj se tjestenina kuhala. Poslužite sa svježe naribanim parmezanom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.