Ukusna tradicija: Isprobajte recept za savršeni bolognese umak

0
Radiosarajevo.ba
Ukusna tradicija: Isprobajte recept za savršeni bolognese umak
Foto: Pexels / Bolognese sos

Jedan od najpoznatijih umaka na svijetu ima bezbroj varijanti, a u regiji Emilii Romagni iz koje originalno dolazi, jedan je od sastojaka i mlijeko zbog kojeg će umak biti gušći i kremastiji.

Osim toga mlijeko štiti meso od kiselosti alkohola iz vina i daje mu određenu slatkoću.

Potrebni sastojci:

  • 2 velike kašike maslinova ulja
  • 1 velika glavica luka, sitno nasjeckanog
  • 2 stapke celera sitno nasjeckanog
  • 2 mrkve, oguljene i naribane
  • 250 g mljevene govedinu
  • 250 g mljevene teletine
  • pola šolje bijelog vina
  • 3 šolje goveđeg ili pilećeg temeljca
  • 3 velike kašike pirea od paradajza
  • nasjeckani peršin
  • 2-3 lista lovora
  • sol
  • svježe mljeveni biber
  • 1 šolja mlijeka
  • ½ kg tjestenine
  • svježe nariban parmezan

Priprema:

Zagrijte ulje u velikoj teškoj tavi na srednje jakoj vatri i dodajte luk, mrkvu i celer. Sotirajte povrće 8-10 minuta te dodajte govedinu, teletinu. Meso kašikom usitnjavajte dok se prži i sotirajte ga nekih 15-ak minuta dok ne dobije smeđu boju.

Za danas upaljen meteoalarm! Objavljena prognoza do srijede, evo kad stižu naoblačenje, kiša, snijeg

Za danas upaljen meteoalarm! Objavljena prognoza do srijede, evo kad stižu naoblačenje, kiša, snijeg

Dodajte mesu dvije i pol šolje temeljca, pire od paradajza i listove lovora te sve dobro izmiješajte. Smanjite vatru i ostavite da se lagano krčka nekih sat vremena do sat i pol te povremeno miješajte dok se sastojci ne stope. Dodajte sol i biber.

[related]Jeste li čuli za 'rokoko pitu'? Nećete moći odoljeti hrskavoj kori i kremastom preljevu[/related]

U posudi uzavrite mlijeko te postepeno dodajite umaku. Poklopite posudu s mesom i na laganoj vatri ostavite da se krčka sve dok se mlijeko u potpunosti ne apsorbira, nekih 45 minuta. Provjerite je li dosta tekućine isparilo i dodajte u umak ostatke temeljca. Kad je umak gotov, pospite ga sitno nasjeckanim peršinom.
Uz umak poslužite tjesteninu, ali svakako sačuvajte barem pola šolje vode u kojoj se kuhala tjestenina jer će vam tekućina prepuna škroba možda dobro doći za razrjeđivanje umaka, piše tportal.
 
Umak prebacite u veću posudu, dodajte tjesteninu i dobro izmiješajte na srednje jakoj vatri te, a ako vam se čini da je umak pregust, dodajte par kašika tekućine u kojoj se tjestenina kuhala. Poslužite sa svježe naribanim parmezanom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije