Starinski recept za brze domaće knedle: Prave se od samo dva sastojka

2
Radiosarajevo.ba
Starinski recept za brze domaće knedle: Prave se od samo dva sastojka
Foto: Coolinarika / Ilustracija / Supa

Ako ste ljubitelj domaće supe i volite dodatak knedli, ali nikako ne uspijevate postići željenu mekoću, ovaj recept će vas oduševiti.

Iako mnoge domaćice preferiraju tačne mjere, kod knedli je gotovo nemoguće precizno odrediti količinu pšeničnog griza.

Iskusne kuharice znaju da se veličina jaja razlikuje, što utječe na gustoću smjese. Stoga, potrebno je procijeniti koliko griza stvarno treba prema gustoći.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Ako pripremate veću šerpu supe, trebat će vam dva jaja. Ovisno o veličini jaja, trebat će vam između 50 i 100 g pšeničnog griza. Prvo umutite jaja dok ne postanu pjenasta smjesa. Postepeno dodajte griz, sve dok smjesa još klizi po tanjiru. Dodajte još 2 kašike griza i dobro promiješajte, ostavljajući smjesu da stoji oko 5 minuta.

To vrijeme je potrebno da griz upije tekućinu. Ako smjesa nakon 5 minuta ne klizi po tanjiru, to znači da je spremna za oblikovanje knedli. Ako je smjesa rijetka, dodajte još malo griza.

Obilje vitamina: Kelj je najzdraviji ako ga spremite na ovaj način

Obilje vitamina: Kelj je najzdraviji ako ga spremite na ovaj način

Umočite malu kašičicu u ključalu supu, zahvatite knedlu i lagano je spustite kašikom u supu, pusteći da se odvoji. Ako se knedla raspada, smjesa je vjerojatno prerijetka. Tada dodajte još griza.

Najgore je napraviti gusto tijesto, jer će knedle biti guste, pa je uvijek bolje napraviti rjeđe jer ih možete zgusnuti. Nakon 3-4 pokušaja, bit ćete sposobni procijeniti koliko griza je dovoljno za količinu jaja koje koristite. Tada će vam trebati samo 1 minut za njihovu pripremu, piše Glossy.

Uživajte u obroku!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije