Jeste li čuli za 'rokoko pitu'? Nećete moći odoljeti hrskavoj kori i kremastom preljevu
Ako želite da eksperimentišete u kuhinji i pripremite nešto sasvim neobično, a veoma ukusno, ovo je pravi recept za vas.
Rokoko pita je zapravo fina libanonska pita, možda prije varijacija na istu, piletina obogaćena povrćem, zapečena sa hrskavim tijestom za pite. Špinat u ovom jelu možete zamijeniti tikvicama. Uživajte u kremastom preljevu i hrskavoj kori.
Za ovaj specijalitet je potrebo oko 45 minuta pripreme, a recept je namijenjen za četiri osobe, piše Coolinarika.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Sastojci
- 8 komada jufke
- 500g pilećih fileta
- 1 kašičica kumina
- 1/4 kašočice sumaca (opcionalno)
- so
- biber
- 2 poriluka / 1 veći crveni luk
- 1,5 kašika brašna
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašike maslaca
- 300 ml pilećeg temeljca
- 200g špinata ili tikvice
Priprema
Na manje kockice narežete piletinu. Posolite je, pobiberite, pospete kuminom i sumacom.
Jednostavan recept: Hljeb bez brašna, jaja, ulja i šećera
Zagrijete maslinovo ulje pa na njemu kratko prepržite piletu. Izvadite je na toplo mjesto, dodajte po potrebi još malo ulja i maslac (jednu kašiku), pa na zagrijano ulje izdinstajte na sitno nasjeckani luk ili poriluk.
Kada luk omekša, pospete sve brašnom, promiješate, dodate temeljac, piletinu, špinat ili tikvice narezane na kockice.
Pustite da sve kuha pet minuta da se fino zgusne. Posolite i pobiberite po ukusu. Možete dodati još malo kumina. Prebacite u glinenu posudu za pečenje.
Otopite ostatak maslaca sa mlazom ulja pa premažite svaku jufku, slažite jufke jednu na drugu, zarolajte u veliku roladu.
Narežite zarolanu jufku na 2cm debljine. Posložite jufku po preljevu.
Pecite u zagrijanoj rerni na 200C/15 min ili dok jufka ne dobije finu boju i postane hrskava.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.