Koliko dugo treba pirjati luk da bi vam jelo bilo ukusno?

0
Radiosarajevo.ba
Koliko dugo treba pirjati luk da bi vam jelo bilo ukusno?
Foto: Pexels / Ilustracija

Gotovo svaki recept za pripremu slanih jela započinje rečenicom "Nasjeckajte luk..." jer luk je temelj na kojem se gradi okus brojnih jela.

Luk jelima može dati ljutinu, slatkoću, punoću ili im utjecati na teksturu, a sve zavisi od toga na koji ćete ga način dodati u jelo.

Pirjanje luka prije dodavanja ostalih sastojaka jedan je od najčešćih načina njegovog uključivanja u recept, no uprkos svakodnevnosti tog čina, neki s njim još uvijek nisu baš na ti.

Preminula majka Mirze Selimovića: 'Odmori se, najdraža moja...'

Preminula majka Mirze Selimovića: 'Odmori se, najdraža moja...'

Većina recepata spominje pirjanje luka do stepena u kojem je postao proziran, no koliko je to u minutama obično se ne spominje, jer ovisi o više faktora, od svježine i stepena zrelosti luka, preko temperature na kojoj se pirja pa do vrste posuđa koje se koristi, a isto vrijedi i za faze u kojima je luk omekšao, postao zlaćan ili karameliziran

Najbolji način za utvrditi je li luk dovoljno pirjan je koristiti oči i nos te pritom jako paziti da luk ne zagori, zbog čega je potrebno ostati uz šporet i zabaviti se miješanjem.

Ključ je upravo u te tri stvari: strpljenju, miješanju i praćenju.

I za kraj još jedan savjet: ne štedite na luku kada ga pirjate. Iskusni kuhari reći će vam da ga u mesnim jelima treba biti jednako koliko i mesa, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije