Na kojem mjestu i kako treba držati luk kako bi što duže ostao svjež?

0
Radiosarajevo.ba
Na kojem mjestu i kako treba držati luk kako bi što duže ostao svjež?
Foto: Pexels / Ilustracija

Luk preferira hladna, tamna i suha mjesta.

Prostor koji je topao, vlažan ili osvijetljen, potaknut će klijanje. Luk koji klija i dalje je siguran za jelo sve dok je unutrašnjost čvrsta i nema znakova truhljenja. 

Od sosa do temeljca, gotovo da nema jela u koje se ne stavlja luk. Nije čudno što se stoga može pronaći u gotovo svakom kućanstvu, no zbog pogrešnog održavanja brzo propada i ljudi ga često bacaju.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Gdje je najbolje držati luk?

"Konvencionalni luk za skladištenje treba držati na hladnom, suhom mjestu daleko od izravne sunčeve svjetlosti, vlage i toplote", kaže Natalie Alibrandi, prehrambena stručnjakinja i izvršna direktorica Nali Consultinga.

To može značiti da je idealno mjesto ispod ormarića daleko od rerne ili, ako kupujete na veliko, u garaži. Što se tiče toga u šta ga odložiti, ključna je dobra ventilacija.

Zašto plačemo kad režemo luk? Evo kako to da spriječimo

Zašto plačemo kad režemo luk? Evo kako to da spriječimo

"Luk se najbolje čuva u mrežastim vrećicama, papirnatim vrećicama, kutijama za mlijeko, korpama i sličnim stvarima za pohranu", kaže Linda Ly, osnivačica bloga o vrtlarstvu Garden Betty.

"Organski luk, međutim, bolje prolazi na nižim temperaturama", kaže Justin Rich, suvlasnik Burnt Rock Farma, certificirane organske farme u sjeverozapadnom Vermontu. On preporučuje da ga pohranite u ladicu frižidera.

Posebno kasnije zimi, organski luk će imati tendenciju niknuti ako se sedmicama ostavi na sobnoj temperaturi, dok neorganski luk može dugo mirovati. Budući da organski luk nije prskan hemijskim sredstvom za sprečavanje klijanja, često će niknuti ranije - kaže Rich i naglašava da ga je potrebno držati u frižideru, naročito kako stari.

Ipak, ako je koji proklijao, to ne znači da luk treba baciti.

"Klica je samo mladica crvenog luka, stoga je se nemojte bojati koristit", kaže Rich.

Koliko dugo čuvati luk?

Luk za skladištenje se suši, što znači da se nakon berbe ostavi na toplom, suhom mjestu dok se vrhovi potpuno ne osuše i dok lukovice ne formiraju papirnatu kožicu. Proces stvrdnjavanja uveliko produžuje vijek trajanja. Zapravo, skladištenje luka u gore navedenim uvjetima trajat će oko tri mjeseca, kaže Stacey Cooper, direktorica poljoprivrede u Cedar Circle Farm and Education Center u Vermontu.

Nakon što se izreže luk, taj se rok trajanja znatno smanjuje, a luk treba držati u frižideru, piše 24sata.

"Prepolovljeni luk izdržat će u frižideru oko pet dana. Sitno nasjeckan ili narezan luk ima tendenciju osušiti se i brže izgubi okus, a može trajati samo dan ili dva", kaže Cooper.

Šta ne treba držati pored luka?

Ne preporučuje se čuvanje luka u blizini krompira, jabuka, citrusa ili banana zbog visoke razine etilena koji može ubrzati razgradnju luka. Osim toga, voće bogato vlagom, poput dinja i krastavaca, također može utjecati na stanje luka kada se čuvaju zajedno.

Inspektor za poljoprivredu, Randy Davidson, ističe važnost održavanja udaljenosti između luka i namirnica poput đumbira kako bi se izbjeglo upijanje neželjenih mirisa. Za očuvanje svježine narezanog luka preporučuje se odlaganje u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru, posebno kako bi se spriječilo apsorbiranje mirisa od putera i sira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije