Ne trčite odmah u fast food: Donosimo vam recept za popularne kolutiće od luka

0
Radiosarajevo.ba
Ne trčite odmah u fast food: Donosimo vam recept za popularne kolutiće od luka
Foto: Pexels / Ilustracija

Hrskavim kolutićima luka teško je reći ne, osobito kada su još vrući i ljutkasti.

Prženi kolutići luka odličan su snack, ali i prilog koji bez problema može zamijeniti krompiriće.

Osim uz burgere i hot dog, možete ih poslužiti i s krilcima ili rebarcima. Naravno, cijelu priču morate zaokružiti čašom dobrog piva. 

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Navedeni sastojci su za pet osoba.

Poslužite ih uz kečap, umak od vrhnja i bijelog luka ili BBQ (roštilj) umak, piše MissGastro.

Čorbica od ječma - saveznik u borbi protiv lošeg holesterola

Čorbica od ječma - saveznik u borbi protiv lošeg holesterola

Kolutići luka

Sastojci:

  • 130 g glatkog brašna
  • 250 ml piva
  • 2 jaja (M)
  • prstohvat kajenskog bibera
  • 1/2 kašičice soli 700 g ljubičastog luka
  • ulje za prženje  
Bit će svjež i do šest mjeseci: Najbolji način za čuvanje luka kod kuće

Bit će svjež i do šest mjeseci: Najbolji način za čuvanje luka kod kuće

Postupak:

  • Najprije ogulite luk i narežite ga na kolutove debljine 5 mm.
  • Pomiješajte brašno, pivo, jaja i začine.
  • U većoj posudi ili u fritezi zagrijte ulje. Neka prekrije barem 10 cm posude.
  • Kolutove umočite u smjesu pa ih ubacite u zagrijano ulje.
  • Pržite ih otprilike tri minute, dok ne poprime zlatnu boju.
  • Izvadite kolutiće na papir za pečenje koji će upiti višak masnoće.
  • Dodatno posolite i pospite s još malo kajenskog bibera poslužite. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije