Ne trčite odmah u fast food: Donosimo vam recept za popularne kolutiće od luka
Radiosarajevo.ba
Hrskavim kolutićima luka teško je reći ne, osobito kada su još vrući i ljutkasti.
Prženi kolutići luka odličan su snack, ali i prilog koji bez problema može zamijeniti krompiriće.
Osim uz burgere i hot dog, možete ih poslužiti i s krilcima ili rebarcima. Naravno, cijelu priču morate zaokružiti čašom dobrog piva.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Navedeni sastojci su za pet osoba.
Poslužite ih uz kečap, umak od vrhnja i bijelog luka ili BBQ (roštilj) umak, piše MissGastro.
Čorbica od ječma - saveznik u borbi protiv lošeg holesterola
Kolutići luka
Sastojci:
- 130 g glatkog brašna
- 250 ml piva
- 2 jaja (M)
- prstohvat kajenskog bibera
- 1/2 kašičice soli 700 g ljubičastog luka
- ulje za prženje
Bit će svjež i do šest mjeseci: Najbolji način za čuvanje luka kod kuće
Postupak:
- Najprije ogulite luk i narežite ga na kolutove debljine 5 mm.
- Pomiješajte brašno, pivo, jaja i začine.
- U većoj posudi ili u fritezi zagrijte ulje. Neka prekrije barem 10 cm posude.
- Kolutove umočite u smjesu pa ih ubacite u zagrijano ulje.
- Pržite ih otprilike tri minute, dok ne poprime zlatnu boju.
- Izvadite kolutiće na papir za pečenje koji će upiti višak masnoće.
- Dodatno posolite i pospite s još malo kajenskog bibera poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)