Ljuske od bijelog luka su također zdrave: Na ovaj način ih iskoristite prilikom kuhanja
![Ljuske od bijelog luka su također zdrave: Na ovaj način ih iskoristite prilikom kuhanja](https://storage.radiosarajevo.ba/article/523283/871x540/26novembar2023-pexels-bijeli-luk.jpeg?v1701362863)
Bez bijelog i crvenog luka bolje je uopšte ne započinjati kuhanje.
Ove začinske biljke obilno se koriste u brojnim tradicionalnim jelima, tako da nam je hrana u kojoj ih nema jednostavno bezukusna.
Ljuska bijelog luka je također zdrava, stoga je nemojte bacati. U nastavku ćemo vam preporučiti kako je možete iskoristiti jer ne pruža nam samo lukovica bijelog luka aromatične i nutritivne tvari, nego i njegova ljuska.
![Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554773/300x185/olimpijske-igre-pariz-26juli24-aa.jpg?v1722027130)
Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni
Prema nekim istraživanjima ljuska bijelog luka također sadrži vitamine A i C, a bogata je i drugim korisnim tvarima poput antioksidansa i sastojaka s moćnim antimikrobnim pa čak i antikancerogenim svojstvima. No kako je koristiti u kuhinji?
Jedan od najjednostavnijih načina je da ljuske bijelog luka (naravno, ovo se odnosi samo na onaj uzgojen bez pesticida) pomiješate s malo maslinovog ulja i soli pa ih ispečete u rerni zagrijanoj na 220° stepeni dok ne postanu hrskave.
![Pet najčešćih grešaka koje pravimo kada kuhamo hranu sa bijelim lukom](https://storage.radiosarajevo.ba/article/522678/300x185/kuhanje.jpg?v1700999431)
Pet najčešćih grešaka koje pravimo kada kuhamo hranu sa bijelim lukom
Za to će vam trebati desetak minuta, a ljuske nakon što se malo ohlade usitnite i spakujte u kutiju koja se može dobro zatvoriti. Koristite ih kao začin za supe i salate, odnosno u bilo kojem jelu kojemu treba pojačivač okusa.
Drugi je način također vrlo jednostavan. Od ljuski luka skuhajte temeljac pa ga koristite za pripremu drugih jela, a naročito je zgodna za kuhanje priloga poput krompira, riže i tjestenine jer im daje nježan i nenametljiv okus po bijelom luku pa tu namirnicu možete preskočiti u glavnom jelu.
Sve što trebate napraviti je staviti ljuske u lonac s malo vode i pustiti sve da zakuha te kuhati petnaestak minuta, nakon čega se sve procijedi, a ljuske se bace. Na ovaj način skuhan temeljac trebali biste potrošiti kroz četiri do pet dana, a možete ga i zamrznuti u kalupima za led, piše Slobodna Dalmacija.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.