Ljuske od bijelog luka su također zdrave: Na ovaj način ih iskoristite prilikom kuhanja

1
Radiosarajevo.ba
Ljuske od bijelog luka su također zdrave: Na ovaj način ih iskoristite prilikom kuhanja
Foto: Pexels / Ilustracija / Bijeli luk

Bez bijelog i crvenog luka bolje je uopšte ne započinjati kuhanje.

Ove začinske biljke obilno se koriste u brojnim tradicionalnim jelima, tako da nam je hrana u kojoj ih nema jednostavno bezukusna.

Ljuska bijelog luka je također zdrava, stoga je nemojte bacati. U nastavku ćemo vam preporučiti kako je možete iskoristiti jer ne pruža nam samo lukovica bijelog luka aromatične i nutritivne tvari, nego i njegova ljuska.

Ovo gradilište u srcu Bosne i Hercegovine parira Koridoru 5C

Ovo gradilište u srcu Bosne i Hercegovine parira Koridoru 5C

Prema nekim istraživanjima ljuska bijelog luka također sadrži vitamine A i C, a bogata je i drugim korisnim tvarima poput antioksidansa i sastojaka s moćnim antimikrobnim pa čak i antikancerogenim svojstvima. No kako je koristiti u kuhinji?

Jedan od najjednostavnijih načina je da ljuske bijelog luka (naravno, ovo se odnosi samo na onaj uzgojen bez pesticida) pomiješate s malo maslinovog ulja i soli pa ih ispečete u rerni zagrijanoj na 220° stepeni dok ne postanu hrskave.

Pet najčešćih grešaka koje pravimo kada kuhamo hranu sa bijelim lukom

Pet najčešćih grešaka koje pravimo kada kuhamo hranu sa bijelim lukom

Za to će vam trebati desetak minuta, a ljuske nakon što se malo ohlade usitnite i spakujte u kutiju koja se može dobro zatvoriti. Koristite ih kao začin za supe i salate, odnosno u bilo kojem jelu kojemu treba pojačivač okusa.

Drugi je način također vrlo jednostavan. Od ljuski luka skuhajte temeljac pa ga koristite za pripremu drugih jela, a naročito je zgodna za kuhanje priloga poput krompira, riže i tjestenine jer im daje nježan i nenametljiv okus po bijelom luku pa tu namirnicu možete preskočiti u glavnom jelu.

Sve što trebate napraviti je staviti ljuske u lonac s malo vode i pustiti sve da zakuha te kuhati petnaestak minuta, nakon čega se sve procijedi, a ljuske se bace. Na ovaj način skuhan temeljac trebali biste potrošiti kroz četiri do pet dana, a možete ga i zamrznuti u kalupima za led, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije