Zimski ugođaj na tanjiru: Domaća zeljanica za savršen vikend
Ako vikend provodite u udobnosti svog doma, idealno je vrijeme da se posvetite kulinarskim čarolijama. Rasporedite tijesto po stolu i ispunite ga ukusnim nadjevom od sira, vrhnja, žumanjaka i špinata.
S obzirom na pravi zimski vikend ispred nas najbolje se boriti protiv hladnoće onim što najbolje radimo - zagrijavanjem uz toplu pećnicu.
Ovog puta, fokus je na pripremi domaća pita od zelja.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Kako napraviti tijesto?
Za tijesto će vam trebati 500 grama bijelog glatkog brašna, tip 550. Brašno je potrebno pomiješati s 200 mililitara tople vode, dvije kašike ulja i prstohvatom soli pa od svih sastojaka zamijesiti glatko tijesto. Tijesto zatim treba kratko odmoriti, najbolje premazano uljem, a potom ga možete početi razvlačiti.
Stol obavezno prekrijte čistim stolnjakom, pospite ga s malo brašna, a tijesto prije razvlačenja s još malo ulja. Budite strpljivi i nježni kako vam tijesto ne bi pucalo. Gotovi ste kada tijesto postane prozirno i kroz njega možete vidjeti.
Ukusan ručak u zimskim danima: Napravite hrskavu piletinu u marinadi sa aromatičnim začinima
Kako napraviti nadjev?
Za malo jači, bogatiji nadjev trebat će vam šest žumanjaka, mladi domaći sir i špinat. Špinat očistite, maknite deblje dijelove i, po želji, kratko ga blanširajte. Ako želite, uvijek možete koristiti i svježi špinat, bez prethodnog blanširanja.
Zeljanicu možete raditi tako da nadjevene kore motate u štrudle, a možete ih i slagati jednu na drugu te između njih dodavati nadjev.
Na kraju...
I najvažnije na kraju, zeljanicu pecite na 180 stepeni 20-ak minuta ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju. Kada je pečena, prelijte je čašom hladnog jogurta i odmah poslužite, piše Dobra hrana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.