Zimski ugođaj na tanjiru: Domaća zeljanica za savršen vikend
Ako vikend provodite u udobnosti svog doma, idealno je vrijeme da se posvetite kulinarskim čarolijama. Rasporedite tijesto po stolu i ispunite ga ukusnim nadjevom od sira, vrhnja, žumanjaka i špinata.
S obzirom na pravi zimski vikend ispred nas najbolje se boriti protiv hladnoće onim što najbolje radimo - zagrijavanjem uz toplu pećnicu.
Ovog puta, fokus je na pripremi domaća pita od zelja.
Napad u školi u Zagrebu: Poznato zašto je napadač ponovo operisan, te kakve si je rane zadao
Kako napraviti tijesto?
Za tijesto će vam trebati 500 grama bijelog glatkog brašna, tip 550. Brašno je potrebno pomiješati s 200 mililitara tople vode, dvije kašike ulja i prstohvatom soli pa od svih sastojaka zamijesiti glatko tijesto. Tijesto zatim treba kratko odmoriti, najbolje premazano uljem, a potom ga možete početi razvlačiti.
Stol obavezno prekrijte čistim stolnjakom, pospite ga s malo brašna, a tijesto prije razvlačenja s još malo ulja. Budite strpljivi i nježni kako vam tijesto ne bi pucalo. Gotovi ste kada tijesto postane prozirno i kroz njega možete vidjeti.
Ukusan ručak u zimskim danima: Napravite hrskavu piletinu u marinadi sa aromatičnim začinima
Kako napraviti nadjev?
Za malo jači, bogatiji nadjev trebat će vam šest žumanjaka, mladi domaći sir i špinat. Špinat očistite, maknite deblje dijelove i, po želji, kratko ga blanširajte. Ako želite, uvijek možete koristiti i svježi špinat, bez prethodnog blanširanja.
Zeljanicu možete raditi tako da nadjevene kore motate u štrudle, a možete ih i slagati jednu na drugu te između njih dodavati nadjev.
Na kraju...
I najvažnije na kraju, zeljanicu pecite na 180 stepeni 20-ak minuta ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju. Kada je pečena, prelijte je čašom hladnog jogurta i odmah poslužite, piše Dobra hrana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.