Zimski ugođaj na tanjiru: Domaća zeljanica za savršen vikend

0
Radiosarajevo.ba
Zimski ugođaj na tanjiru: Domaća zeljanica za savršen vikend
Foto: CBC Kanada / Zeljanica/Ilustracija

Ako vikend provodite u udobnosti svog doma, idealno je vrijeme da se posvetite kulinarskim čarolijama. Rasporedite tijesto po stolu i ispunite ga ukusnim nadjevom od sira, vrhnja, žumanjaka i špinata.

S obzirom na pravi zimski vikend ispred nas najbolje se boriti protiv hladnoće onim što najbolje radimo - zagrijavanjem uz toplu pećnicu.

Ovog puta, fokus je na pripremi domaća pita od zelja.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Kako napraviti tijesto?

Za tijesto će vam trebati 500 grama bijelog glatkog brašna, tip 550. Brašno je potrebno pomiješati s 200 mililitara tople vode, dvije kašike ulja i prstohvatom soli pa od svih sastojaka zamijesiti glatko tijesto. Tijesto zatim treba kratko odmoriti, najbolje premazano uljem, a potom ga možete početi razvlačiti.

Stol obavezno prekrijte čistim stolnjakom, pospite ga s malo brašna, a tijesto prije razvlačenja s još malo ulja. Budite strpljivi i nježni kako vam tijesto ne bi pucalo. Gotovi ste kada tijesto postane prozirno i kroz njega možete vidjeti.

Ukusan ručak u zimskim danima: Napravite hrskavu piletinu u marinadi sa aromatičnim začinima

Ukusan ručak u zimskim danima: Napravite hrskavu piletinu u marinadi sa aromatičnim začinima

Kako napraviti nadjev?

Za malo jači, bogatiji nadjev trebat će vam šest žumanjaka, mladi domaći sir i špinat. Špinat očistite, maknite deblje dijelove i, po želji, kratko ga blanširajte. Ako želite, uvijek možete koristiti i svježi špinat, bez prethodnog blanširanja.

Zeljanicu možete raditi tako da nadjevene kore motate u štrudle, a možete ih i slagati jednu na drugu te između njih dodavati nadjev.

Na kraju...

I najvažnije na kraju, zeljanicu pecite na 180 stepeni 20-ak minuta ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju. Kada je pečena, prelijte je čašom hladnog jogurta i odmah poslužite, piše Dobra hrana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije