Ako volite parmezan, isprobajte slane kolačiće od svega 3 sastojka

0
Radiosarajevo.ba
Ako volite parmezan, isprobajte slane kolačiće od svega 3 sastojka
FOTO: Coolinarika / Ilustracija (Ova fotografija ne odgovara receptu u tekstu)

Ovi slani kolačići od parmezana zahtijevaju minimalnu kulinarsku vještinu, a mapraviti ih možete od svega tri osnovna sastojka.

Hrskavi, mirisni i izuzetno lagani za napraviti, kolačići za koje vam u nastavku donosimo recept idealna su grickalica za večernja druženja.

Sastojci

  • 100 g hladnog neslanog maslaca
  • 100 g višenamjenskog brašna
  • 100 g parmezana, sitno naribanog
  • sitno mljeveni listići svježeg ruzmarina i majčine dušice (po želji)
  • crni biber (po želji)
  • 2 kašike tople vode (ili malo umućeno jaje)

Priprema

Mikserom na srednjoj brzini pomiješajte maslac, brašno i parmezan dok ne postanu sitno mrvičaste teksture. Po želji dodajte svježe nasjeckano začinsko bilje i crni biber i mijesite dok ne dobijete tijesto.

Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"

Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"

Kada ste ga umijesili, tijesto podijelite na pola i razvaljajte na debljinu od oko tri centimetra te svaku polovicu stavite u prozirnu foliju i ostavite u frižideru 15 minuta.

Jeste li čuli za 'rokoko pitu'? Nećete moći odoljeti hrskavoj kori i kremastom preljevu

Jeste li čuli za 'rokoko pitu'? Nećete moći odoljeti hrskavoj kori i kremastom preljevu

Zagrijte rernu na 180°C (bez ventilatora) ili 160°C kada koristite opciju s ventilatorom.

Svaku polovicu tijesta razvaljajte na debljinu od jednog centimetra, a zatim izrežite kalupom.

Kolačiće poredajte na pleh obložen papirom za pečenje te premažite površinu svakog kolačića s malo tople vode ili razmućenim jajetom, a po vrhu pospite malo naribanog parmezana ili nasjeckanog svježeg začinskog bilja.

Pecite 10 minuta, ili dok kolačići ne porumene na vrhu.

Izvadite kolačiće iz rerne. Iako će biti još dosta mekani, pustite ih da se potpuno ohlade na rešetki za pečenje, a zatim poslužite. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 4 dana, prenosi The Petite Cook.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije