Doručak iz djetinjstva: Brzi starinski recept za uštipke koji ne upijaju ulje
Uštipci su najljepši doručak ili desert kojeg se mnogi rado sjećaju iz djetinjstva, a svaka domaćica imala je svoj tajni recept.
Donosimo vam stari recept za ovu ukusnu slasticu, ali i trik kako napraviti uštipke koji "ne piju" ulje.
Sastojci:
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
250 ml kiselog mlijeka,
4 jaja,
12 žlica bijelog brašna,
10 g praška za pecivo,
2 dl ulja
Priprema:
Brzo i ukusno: Pileći uštipci kakve do sada niste probali
Umutite jaja ohlađena na sobnoj temperaturi i pomiješajte ih s kiselim mlijekom. Dobro izmiješajte, pa jajima s kiselim mlijekom postepeno dodajte brašno i to kašiku po kašiku i prašak za pecivo. Ostavite da stoji oko deset minuta i promiješajte.
Zagrijte ulje u dubljoj posudi za pečenje ili u tavi. Ulje mora biti vruće kako se uštipci ne bi "napili" ulja.
Kašikom vadite uštipke i pecite ih dok ne pozlate. U posudi ne smije biti "gužva" kako se ne bi snizila temperatura ulja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.