Starinski recept za sočni klasik: Torta iz šerpe od oraha i čokolade

1
Radiosarajevo.ba
Starinski recept za sočni klasik: Torta iz šerpe od oraha i čokolade
Foto: Printscreen / Torta iz šerpe

Ukoliko nemate previše vremena za pravljenje torte, a želite da se zasladite domaćim desertom, neka vaš izbor bude torta iz šerpe, starinski recept koji su pripremale naše bake.

Mnoge domaćice pamte ovu tortu ne samo po fantastičnom ukusu i lakoći pripreme, već i po tome što su sastojci finansijski pristupačni. 

U mnogim dijelovima regiona torta iz šerpe poznata je i kao torta koja se pravi od samo dva jaja, jer je toliko potrebno za pripremu izdašnog patišpanja.

Sindikat traži da se zabrani upotreba mobitela tokom nastave u školama u Sarajevu

Sindikat traži da se zabrani upotreba mobitela tokom nastave u školama u Sarajevu

Postoji još jedan naziv ove torte - Kutljača torta, jer se ohlađeni patišpanj prelijeva vrućim filom koji se sipa kutljačom za supe i čorbe.

Sastojci za patišpanj:

    • 2 jaja
    • 12 kašika šećera
    • 10 kašika brašna
    • 10 kašika mlijeka
    • kesica praška za pecivo
    • 2 kašike kakao-praha
Započnite dan 'slatko': Ukusni palačinci od samo četiri sastojka

Započnite dan 'slatko': Ukusni palačinci od samo četiri sastojka

Sastojci za fil:

    • litar mlijeka
    • 18 kašika šećera
    • 1 margarin
    • 200 gr čokolade za kuhanje
    • 250 gr mljevenih oraha

Za ukrašavanje (po želji):

    • 50 gr mljevenih oraha
    • 100 gr šlaga
    • 50 gr čokolade
    • 20 gr margarina

Priprema

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao-prah.

Mikserom umutite dva cijela jaja (bez odvajanja bjelanaca od žumanaca), dodajte šećer, još malo mutite, pa sipajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Na kraju dodajte mlijeko, sve sjedinite i sipajte u pleh koji ste prethodno sa cijele unutrašnje strane premazali mašću ili uljem i posuli brašnom.

U zavisnosti od toga da li želite okruglu ili pravougaonu tortu, smjesu za patišpanj sipajte u dublju šerpu ili tepsiju.

Najlakši recept za ukusan kolač: Probajte 'čudo od jednog jajeta' i uživajte u nezaboravnom okusu

Najlakši recept za ukusan kolač: Probajte 'čudo od jednog jajeta' i uživajte u nezaboravnom okusu

Pecite na 200 stepeni dok patišpanj ne počne da se odvaja od ivica posude u koju ste sipali smjesu.

Izvadite patišpanj, ostavite da se malo prohladi, pa ga nožem ili koncem pažljivo presijecite na tri dijela.

Za fil prokuhajte mlijeko sa šećerom, dodajte margarin i čokoladu, pa kad fil prokuha skinite šerpu sa ringle, sipajte mljevene orahe i dobro promiješajte.

Prvu koru vratite u posudu u kojoj ste pekli patišpanj i kutljačom za supu sipajte trećinu vrućeg fila. Fil će biti rijedak, ali neka vas to ne brine, jer će ga patišpanj donekle upiti. Odmah preko fila stavite drugi dio patišpanja, pa i njega prelijte filom. Isto uradite i sa trećim dijelom patišpanja i ostatkom fila.

Torta iz šerpe
Foto: Printscreen: Torta iz šerpe

Ostavite tortu da prenoći, pa je sutradan pažljivo prebacite iz posude na poslužavnik.

Po želji, ukrasite je umućenim šlagom, mljevenim orasima ili tankom glazurom od 50 grama rastopljene čokolade i margarina, donosi Ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije