Tijesto koje uspijeva svaki put, a može vam trajati i do 7 dana: Za kiflice, lepinjice, pogače...

0
Radiosarajevo.ba
Tijesto koje uspijeva svaki put, a može vam trajati i do 7 dana: Za kiflice, lepinjice, pogače...
Foto: Pexels / Ilustracija / Kako napraviti domaći hljeb

Ako pravite domaće kiflice, pitu, pogaču i slično, najvažnije je da tijesto bude dobro.

Kad je riječ o tzv. ludom tijestu, ono je univerzalno, ispadne dobro svaki put, može da stoji i do 7 dana u frižideru, a koristićete ga za raznorazne recepte.

Sastojci:

  • kilogram brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašika soli
  • 100 ml ulja
  • 400 ml jogurta
  • 250 ml mlijeka
  • 1 svježa kockica kvasca
  • 2 supene kašike šećera
  • 2 jaja

Priprema:

U toplo mlijeko ubacite kvasac, šećer i dvije kašike brašna. Miješajte da se fino rastopi. U drugoj činiji miješajte ostale sastojke, a kada kvasac nadođe, sipajte ga u sredinu brašna. Mijesite da bude glatko i, po potrebi, dodajte još brašna (ako je i dalje ljepljivo), piše Glossy.

Barcelona ne žali novac: Flick pravi posao decenije i dovodi čudo vrijedno 100 miliona eura

Barcelona ne žali novac: Flick pravi posao decenije i dovodi čudo vrijedno 100 miliona eura

Tijesto stavite u neku  kesu koju pripremite, a možete ga malo pobrašniti i pouljiti da se ne zalijepi. Istisnite sav vazduh iz kese i stavite ga u frižider, gdje može stajati i do 7 dana. Prije nego što krenete da mijesite, ostavite ga na toplom mjestu, minimum sat vremena. Možete praviti slatke i slane kiflice, podlogu za picu, lepinje, pogačice...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije