Recept za hrskavu i sočnu pizzu: Tijesto će vam svaki put ispasti savršeno

0
Radiosarajevo.ba
Recept za hrskavu i sočnu pizzu: Tijesto će vam svaki put ispasti savršeno
Foto: Pixabay / Pizza

Ukoliko se budete pridržavali ovog recepta poznatog zagrebačkog pizza majstora, navodno nema teorije da pogriješite.

Nije tajna da je pizza najomiljenija hrana za utjehu na svijetu.

Svako ima svoju omiljenu pizzeriju i dostavu pizze, ali ponekad je rado spremamo i u svoja četiri zida. Kod kuće ipak možemo po svome – nadjev može biti sve što poželimo, a i tijesto možemo prilagoditi svom ukusu.

Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara

Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara

Ipak, tijesto za pizzu zna da bude prava muka, a kako bi baš svaki put ispalo savršeno, prenosimo recept poznatog zagrebačkog pizza majstora.

Sve što je potrebno je da tačno pratite ovo uputstvo i vaše tijesto za pizzu baš svaki put bit će – savršeno!

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 5g suhog kvasca
  • 0,3 dl mlijeka
  • 2,3 dl vode
  • 0,3 dl maslinovog ulja

Priprema

500 g brašna stavite u jednu posudu. Možeš pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350 grama bude glatko, a ostalo oštro brašno. Navedene količine bit će dovoljne za dva "kućna" pleha.

Zatim po redu dodajte: so, šećer, suhi kvasac. Kada završite sa suhim sastojcima, dodajte mokre – mlijeko, vodu i maslinovo ulje.

Recept za pica pitu: Sočan obrok koji će voljeti cijela porodica, a sprema se jako brzo

Recept za pica pitu: Sočan obrok koji će voljeti cijela porodica, a sprema se jako brzo

Pomiješatej sve sastojke u posudi dok ne dobijete formu tijesta, a onda nastavite da ga mijesite na glatkoj površini. Glatku površinu na kojoj mijesite tijesto obavezno pospite oštrim brašnom i također sve vreme ruke "čistite" oštrim brašnom.

Kada zamijesite tijesto, vratite ga u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da odmara na toplom oko sat, sat i po. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu, a zatim na njega poslažite željene sastojke za nadjev i ispecite, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije