Gastronomski rat u Italiji: Cijela država digla se na noge zbog neobičnog dodatka pizzi

0
Radiosarajevo.ba
Gastronomski rat u Italiji: Cijela država digla se na noge zbog neobičnog dodatka pizzi
Foto: Pexels / Pizza sa ananasom

Sve donedavno, da ste u domovini pizze Italiji rekli da želite pizzu na kojoj se nalazi ananas, prozvali bi vas blasfemičarom i vjerovatno oduzeli pravo govora.

Ipak, jedno je kad to kaže neko čija riječ nema težinu, ali kad vrhunski poznati pizza-majstor odluči napraviti takvo nešto, onda se zemlja podijeli u dva tabora i žustro sudjeluje u raspravi.

Svako ko je kročio u Italiju zna da postoje nepisana pravila kojih se morate pridržavati – a najvažnija od svih vrte se oko hrane. Cappuccino poslije 11 sati? Samo za turiste. Špageti bolonjez? Jeziva pomisao. Ananas na vašoj pizzi? Hereza. Odnosno barem je bila dosad.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Pizza s ananasom osvaja Italiju?

Jer 2024. mogla bi biti upravo godina u kojoj će pizza s ananasom osvojiti Italiju zahvaljujući Ginu Sorbillu, poznatom napuljskom pizza-majstoru koji je dodao novu pizzu u pizzeriju Sorbillo, smještenu u centru Napulja u ulici dei Tribunali.

Na pizzu stavili 1001 vrstu sira pa ušli u Guinnessovu knjigu rekorda

Na pizzu stavili 1001 vrstu sira pa ušli u Guinnessovu knjigu rekorda

Sorbillova kreacija pod nazivom "Margherita con Ananas" košta 7 eura (13,60 KM). Ipak, to nije baš obična havajska pizza; riječ je o bijeloj pizzi, bez sloja paradajza, posutoj s ne manje od tri vrste sira, s dvaput kuhanim ananasom za osjećaj karameliziranosti.

Gino Sorbillo, treća generacija pizza-majstora, rekao je za CNN kako ju je stvorio da bi se borio s predrasudama o hrani.

"Nažalost, ljudi slijede gomilu i donose zaključke prema tuđim pogledima ili onome što čuju. Primijetio sam u posljednjih nekoliko godina da puno ljudi osuđuje sastojke ili načine pripreme hrane samo zato što ih u prošlosti većina ljudi nije poznavala, pa sam htio dodati te sporne sastojke", pojasnio je.

Inače, Sorbillo ima 21 pizzeriju diljem svijeta, uključujući one u Miamiju, Tokiju i Ibizi – tako da je važno istaknuti kako je riječ o jednom od najvažnijih pizza-majstora na svijetu. Ali vratimo se još malo na spornu pizzu.

Kako se priprema pizza s ananasom?

Za njenu pripremu ananas se prethodno ispeče u rerni, a onda ohladi. Zatim se dodaje dimljena provola (lokalni sir od kravljeg mlijeka iz Kampanije), ekstradjevičansko maslinovo ulje i svježi bosiljak, prije nego što pizza ide u peć.

Pizza vam ne ispadne kako ste zamislili? Ovo su najčešće greške koje pravite

Pizza vam ne ispadne kako ste zamislili? Ovo su najčešće greške koje pravite

Dok izlazi iz peći, oko kore posipa sitno narendane dvije vrste dimljenog sira cacioricotta: jedan od koza sa Sardinije, a drugi od bivola u obližnjem području Cilento, što po riječima Gina Sorbilla, pizzu čini zbilja ukusnom.

Ukusna ili ne, ananas na pizzi tabu je za većinu Talijana. To je, rekao je Sorbillo, pokrenulo bunu s uvredama na društvenim mrežama, a o toj pizzi raspravljalo se čak i na nacionalnoj televiziji.

"Italija je oko ovoga podijeljena napola. I ne samo Italija. Postoji hrpa argumenata koji su se pokrenuli o tome. Mislim da ljudi općenito nisu znatiželjni. Nepovjerljivi su prema svemu drugačijem", dodao je.

Pizza sa ananasom
Foto: Pexels: Pizza sa ananasom

Po njemu, ananas na pizzi ne razlikuje se od avanturističkih dodataka s kojima picajoli rade posljednjih godina.

"Posljednjih nekoliko godina ljudi koriste sastojke koji se prije pet-šest godina nikada nisu koristili. Sada koristimo mortadelu koja se nije koristila prije 10 godina, nasjeckane pistacije, masline u prahu, pjenu od mozzarelle, čak i džemove. Zašto ne bismo ponovo dodali i ananas? Pizza je poprimila novi život posljednjih pet-šest godina."

U svakom slučaju, vidjet ćemo kako će cijela priča završiti. Ali ako ova pizza postane popularna, ne bismo se čudili da krajem 2024. o njoj pišemo kao o jednoj od najinovativnijih stvari u svijetu gastronomije u godini na izmaku, piše PunKufer.

@pizzanapoligdansk

Ciao🇮🇹 jestesmy barddo ciekawi waszych opini na temat pizzy z Ananasem😁 juz od jutro mozecie sprobowac i ocenic nasza nowa pizze tygodnia - Margherita con Ananas 🍍#sorbillo #pizza #ananas #dc

♬ Italia - BAGARDI

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije