Gastronomski rat u Italiji: Cijela država digla se na noge zbog neobičnog dodatka pizzi
Sve donedavno, da ste u domovini pizze Italiji rekli da želite pizzu na kojoj se nalazi ananas, prozvali bi vas blasfemičarom i vjerovatno oduzeli pravo govora.
Ipak, jedno je kad to kaže neko čija riječ nema težinu, ali kad vrhunski poznati pizza-majstor odluči napraviti takvo nešto, onda se zemlja podijeli u dva tabora i žustro sudjeluje u raspravi.
Svako ko je kročio u Italiju zna da postoje nepisana pravila kojih se morate pridržavati – a najvažnija od svih vrte se oko hrane. Cappuccino poslije 11 sati? Samo za turiste. Špageti bolonjez? Jeziva pomisao. Ananas na vašoj pizzi? Hereza. Odnosno barem je bila dosad.
Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1
Pizza s ananasom osvaja Italiju?
Jer 2024. mogla bi biti upravo godina u kojoj će pizza s ananasom osvojiti Italiju zahvaljujući Ginu Sorbillu, poznatom napuljskom pizza-majstoru koji je dodao novu pizzu u pizzeriju Sorbillo, smještenu u centru Napulja u ulici dei Tribunali.
Na pizzu stavili 1001 vrstu sira pa ušli u Guinnessovu knjigu rekorda
Sorbillova kreacija pod nazivom "Margherita con Ananas" košta 7 eura (13,60 KM). Ipak, to nije baš obična havajska pizza; riječ je o bijeloj pizzi, bez sloja paradajza, posutoj s ne manje od tri vrste sira, s dvaput kuhanim ananasom za osjećaj karameliziranosti.
Gino Sorbillo, treća generacija pizza-majstora, rekao je za CNN kako ju je stvorio da bi se borio s predrasudama o hrani.
"Nažalost, ljudi slijede gomilu i donose zaključke prema tuđim pogledima ili onome što čuju. Primijetio sam u posljednjih nekoliko godina da puno ljudi osuđuje sastojke ili načine pripreme hrane samo zato što ih u prošlosti većina ljudi nije poznavala, pa sam htio dodati te sporne sastojke", pojasnio je.
Inače, Sorbillo ima 21 pizzeriju diljem svijeta, uključujući one u Miamiju, Tokiju i Ibizi – tako da je važno istaknuti kako je riječ o jednom od najvažnijih pizza-majstora na svijetu. Ali vratimo se još malo na spornu pizzu.
Kako se priprema pizza s ananasom?
Za njenu pripremu ananas se prethodno ispeče u rerni, a onda ohladi. Zatim se dodaje dimljena provola (lokalni sir od kravljeg mlijeka iz Kampanije), ekstradjevičansko maslinovo ulje i svježi bosiljak, prije nego što pizza ide u peć.
Pizza vam ne ispadne kako ste zamislili? Ovo su najčešće greške koje pravite
Dok izlazi iz peći, oko kore posipa sitno narendane dvije vrste dimljenog sira cacioricotta: jedan od koza sa Sardinije, a drugi od bivola u obližnjem području Cilento, što po riječima Gina Sorbilla, pizzu čini zbilja ukusnom.
Ukusna ili ne, ananas na pizzi tabu je za većinu Talijana. To je, rekao je Sorbillo, pokrenulo bunu s uvredama na društvenim mrežama, a o toj pizzi raspravljalo se čak i na nacionalnoj televiziji.
"Italija je oko ovoga podijeljena napola. I ne samo Italija. Postoji hrpa argumenata koji su se pokrenuli o tome. Mislim da ljudi općenito nisu znatiželjni. Nepovjerljivi su prema svemu drugačijem", dodao je.
Po njemu, ananas na pizzi ne razlikuje se od avanturističkih dodataka s kojima picajoli rade posljednjih godina.
"Posljednjih nekoliko godina ljudi koriste sastojke koji se prije pet-šest godina nikada nisu koristili. Sada koristimo mortadelu koja se nije koristila prije 10 godina, nasjeckane pistacije, masline u prahu, pjenu od mozzarelle, čak i džemove. Zašto ne bismo ponovo dodali i ananas? Pizza je poprimila novi život posljednjih pet-šest godina."
U svakom slučaju, vidjet ćemo kako će cijela priča završiti. Ali ako ova pizza postane popularna, ne bismo se čudili da krajem 2024. o njoj pišemo kao o jednoj od najinovativnijih stvari u svijetu gastronomije u godini na izmaku, piše PunKufer.
@pizzanapoligdansk Ciao🇮🇹 jestesmy barddo ciekawi waszych opini na temat pizzy z Ananasem😁 juz od jutro mozecie sprobowac i ocenic nasza nowa pizze tygodnia - Margherita con Ananas 🍍#sorbillo #pizza #ananas #dc
♬ Italia - BAGARDI
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.