Mekane i ukusne: Ove kiflice se prave za pola sata, a u njima ćete uživati kao nikada prije
![Mekane i ukusne: Ove kiflice se prave za pola sata, a u njima ćete uživati kao nikada prije](https://storage.radiosarajevo.ba/article/531670/871x540/kiflice.jpg?v1707039609)
Nema ljepšeg doručka od svježe pečenog peciva, Zbog toga zavrnite rukave i bacite se na pripremu. Recept koji vam donosimo je jednostavan, ne zahtijeva kvasac i uvijek uspijeva.
Posebnost im je u tajnom sastojku: prave se sa svježim sirom, može i s krem sirom, zahvaljujući čemu su bogati proteinima i jamče dugotrajnu sitost. Obično se peku bez preljeva, ali možete ga dodati ako želite. Domaći džem, Nutella, mozzarella i panceta su sjajni izbori.
Bez čekanja već za pola sata možete uživati u savršenim, mekanim kiflićima koji su super sa slatkim i slanim namazima.
![Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554767/300x185/bosna-i-hercegovina-olimpijske-igre-pariz-bih-mesud-pezer-larisa-ceric-26juli24-prntsc.jpg?v1722016769)
Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade
Sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 250 g svježeg sira (kremastijeg)
- 2 jaja
- 100 ml maslinova ulja
- 100 ml mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 1 kaščica soli
- sjemenke sezama, maka ili suncokreta
![Kiflice sa sirom](https://storage.radiosarajevo.ba/image/746786/871x540/kiflice-dorucak-hrana-4okotbar23-cookingrsjpg2.jpg)
Priprema
U dublju zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte sol, izmiješajte i dodajte svježi sir. Sve dobro izmiješajte.
U manju zdjelu odvojite bjelance (žumanca ostavite za premazivanje), zgnječite ih viljuškom pa dodajte mlijeko i maslinovo ulje. Dobro izmiješajte. U zdjelu s brašnom i sirom dodajte tu smjesu pa rukama zamijesite glatko, mekano tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna.
Tijesto razvaljajte u dva kruga razmjera 35-40 cm pa svakog od njih izrežite na 16 trokutova. Svaki trokut zarolajte od šireg dijela prema užem (možete ih i puniti) i složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite žumancima koje ste izmiješali s dvije kašike mlijeka. Pospite sezamom, makom ili suncokretovim sjemenkama.
![Ovo je najbolji recept za kiflice koji postoji](https://storage.radiosarajevo.ba/article/362655/300x185/kiflice.jpg?v1577895098)
Ovo je najbolji recept za kiflice koji postoji
Ubacite u prethodno zagrijanu rernu na 180 °C i pecite 25-30 minuta.
Pečene kiflice izvadite iz rerne i prekrijte krpom, a kad se ohlade, prebacite u vrećicu i zavežite. Na taj će način duže ostati mekane i svježe, javlja SD.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.