Mekane i ukusne: Ove kiflice se prave za pola sata, a u njima ćete uživati kao nikada prije

0
Radiosarajevo.ba
Mekane i ukusne: Ove kiflice se prave za pola sata, a u njima ćete uživati kao nikada prije
Print Screen / Kiflice

Nema ljepšeg doručka od svježe pečenog peciva, Zbog toga zavrnite rukave i bacite se na pripremu. Recept koji vam donosimo je jednostavan, ne zahtijeva kvasac i uvijek uspijeva.

Posebnost im je u tajnom sastojku: prave se sa svježim sirom, može i s krem sirom, zahvaljujući čemu su bogati proteinima i jamče dugotrajnu sitost. Obično se peku bez preljeva, ali možete ga dodati ako želite. Domaći džem, Nutella, mozzarella i panceta su sjajni izbori.

Bez čekanja već za pola sata možete uživati u savršenim, mekanim kiflićima koji su super sa slatkim i slanim namazima.

Jelena Trivić: Nećemo podržati Izborni zakon koji 'gura' Dodik

Jelena Trivić: Nećemo podržati Izborni zakon koji 'gura' Dodik

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 g svježeg sira (kremastijeg)
  • 2 jaja
  • 100 ml maslinova ulja
  • 100 ml mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kaščica soli
  • sjemenke sezama, maka ili suncokreta
Kiflice sa sirom

Priprema

U dublju zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte sol, izmiješajte i dodajte svježi sir. Sve dobro izmiješajte.

U manju zdjelu odvojite bjelance (žumanca ostavite za premazivanje), zgnječite ih viljuškom pa dodajte mlijeko i maslinovo ulje. Dobro izmiješajte. U zdjelu s brašnom i sirom dodajte tu smjesu pa rukama zamijesite glatko, mekano tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna.

Tijesto razvaljajte u dva kruga razmjera 35-40 cm pa svakog od njih izrežite na 16 trokutova. Svaki trokut zarolajte od šireg dijela prema užem (možete ih i puniti) i složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite žumancima koje ste izmiješali s dvije kašike mlijeka. Pospite sezamom, makom ili suncokretovim sjemenkama.

Ovo je najbolji recept za kiflice koji postoji

Ovo je najbolji recept za kiflice koji postoji

Ubacite u prethodno zagrijanu rernu na 180 °C i pecite 25-30 minuta.

Pečene kiflice izvadite iz rerne i prekrijte krpom, a kad se ohlade, prebacite u vrećicu i zavežite. Na taj će način duže ostati mekane i svježe, javlja SD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije