Ovo se mora probati: Recept za puter kiflice koje su dobrodošle na svakom porodičnom okupljanju
Za onaj poznati okus putar kiflica ne morate do pekare, jer u svega nekoliko koraka još bolje možete napraviti u svom domu.
Savršene su za druženja s porodicom i prijateljima, a priprema je doista brza i jednostavna.
Puter kiflice – sastojci:
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
- 650 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
100 g maslaca
100 g šećera
Pola kockice svježeg kvasca ili jedan paket suhog kvasca
1 jaje
50 ml mlake vode
1 mala kašika soli
Za premaz:
2 žlice hladnog mlijeka
1 žumanjak
Puter kiflice – priprema:
Otopiti maslac u toplom mlijeku, a kvasac staviti u toplu vodu. Odmah pomiješati brašno, šećer, sol, jaje, vodu s kvascem i mlijeko s maslacem.
Mutiti mikserom dok se sastojci se sjedine, odnosno dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte krpom i ostavite sa strane najmanje sat vremena kako bi se udvostručilo.
Premijesiti i podijeliti tijesto na 14 loptica. Razvući svaku lopticu na krug veličine 15 cm pa ih zarolati – poput sarme, s krajevima unutra. Odozgo zasjeći nožem. Složiti u pleh obložen papirom za pečenje, a pećnicu zagrijati na 220 stepeni.
Premazati mješavinom mlijeka i žumanjka pa peći oko 15 minuta, piše Zadovoljna.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.