Savršen desert, a gotov za 25 minuta: Ovo je najbolji recept za šnenokle

0
Radiosarajevo.ba
Savršen desert, a gotov za 25 minuta: Ovo je najbolji recept za šnenokle
Foto: Coolinarka / Šnenokle

Ako baš dugo niste, napravite još danas mirisne šnenokle ili paradižot (s keksima na dnu zdjelice i malo ribane čokolade na vrhu).

Kako god ga zvali, desert je to koji se sprema iz generacije u generaciju, izvorno je austrijskog porijekla, ali tako udomaćen u našim tanjirima da ne može više biti naš no što jest, baš poput kremšnita ili voćnih štrudla. Za njega vam stvarno trebaju samo jaja, mlijeko, šećer i vanilija. I lijepe zdjelice ili tanjiri za posluživanje, piše Punkufer

Sastojci za šnenokle:

Tri tima ronilaca u Neretvi: I dalje traje potraga za mladićem koji je skočio sa 'Studentskog mosta'

Tri tima ronilaca u Neretvi: I dalje traje potraga za mladićem koji je skočio sa 'Studentskog mosta'

  • 5 jaja
  • 1 l mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema šnenokli:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Odmjerite mlijeko pa ga stavite kuhati na laganu vatru do vrenja. Dodajte ekstrakt vanilije. Bjelanjke malo posolite pa ih izmiksajte u snijeg s dvije žlice šećera (oduzmite od ukupnog šećera). Žumanjke izmiksajte s ostatkom šećera.

U zavrelo mlijeko stavljajte žlicu po žlicu snijega, okrenite ih žlicom pa izvadite van šupljkavom žlicom. Skinite mlijeko s vatre pa dodajte nekoliko žlica vrućeg mlijeka u izmiksane žumanjke, a potom lagano ulijte izmiksane žumanjke u mlijeko uz stalno miješanje.

Vratite na vatru i kuhajte miješajući dok se krema lijepo ne ugusti. Stavite malo kuhane kreme u zdjelicu ili tanjur pa ubacite nekoliko žličnjaka od snijega i poslužite. Ili kuhanu kremu prelijte preko izvađenih žličnjaka od snijega pa vadite u manje zdjelice i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije