Savršen desert, a gotov za 25 minuta: Ovo je najbolji recept za šnenokle

0
Radiosarajevo.ba
Savršen desert, a gotov za 25 minuta: Ovo je najbolji recept za šnenokle
Foto: Coolinarka / Šnenokle

Ako baš dugo niste, napravite još danas mirisne šnenokle ili paradižot (s keksima na dnu zdjelice i malo ribane čokolade na vrhu).

Kako god ga zvali, desert je to koji se sprema iz generacije u generaciju, izvorno je austrijskog porijekla, ali tako udomaćen u našim tanjirima da ne može više biti naš no što jest, baš poput kremšnita ili voćnih štrudla. Za njega vam stvarno trebaju samo jaja, mlijeko, šećer i vanilija. I lijepe zdjelice ili tanjiri za posluživanje, piše Punkufer

Sastojci za šnenokle:

Tržni centar iz Mostara potvrdio da će raditi na "neradnu nedjelju", sporna im je primjena zakona

Tržni centar iz Mostara potvrdio da će raditi na "neradnu nedjelju", sporna im je primjena zakona

  • 5 jaja
  • 1 l mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema šnenokli:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Odmjerite mlijeko pa ga stavite kuhati na laganu vatru do vrenja. Dodajte ekstrakt vanilije. Bjelanjke malo posolite pa ih izmiksajte u snijeg s dvije žlice šećera (oduzmite od ukupnog šećera). Žumanjke izmiksajte s ostatkom šećera.

U zavrelo mlijeko stavljajte žlicu po žlicu snijega, okrenite ih žlicom pa izvadite van šupljkavom žlicom. Skinite mlijeko s vatre pa dodajte nekoliko žlica vrućeg mlijeka u izmiksane žumanjke, a potom lagano ulijte izmiksane žumanjke u mlijeko uz stalno miješanje.

Vratite na vatru i kuhajte miješajući dok se krema lijepo ne ugusti. Stavite malo kuhane kreme u zdjelicu ili tanjur pa ubacite nekoliko žličnjaka od snijega i poslužite. Ili kuhanu kremu prelijte preko izvađenih žličnjaka od snijega pa vadite u manje zdjelice i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije