Prepišite recept: Ovo je bio Titov najdraži kolač, čak je dobio i ime po njemu
Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki gurman i ljubitelj domaće hrane i kolača, a njegova omiljena poslastica dobila je ime "Titov kolač".
Famozna slastica spoznata je i po imenu "Titova torta". Fina kremasta poslastica ukusne kombinacije čokolade i oraha podsjeća na osamdesete, a njen je okus fantastičan. Donosimo recept koji je ponovo postao hit.
Sastojci:
Za biskvit:
Nevjerovatni snimci erupcije vulkana na Islandu pokazali zastrašujuću moć prirode
4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mljevenih oraha
5 kašika kuhane crne kade
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
Za prvu kremu:
400 ml mlijeka
5 punih kašika brašna
2 žumanjka
Za drugu kremu:
200 g margarina
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
100 g otopljene čokolade za kuhanje
3 kašike oraha
Cijela bivša Jugoslavija uživa u ovoj jednostavnoj poslastici: Svi je drugačije nazivaju
Priprema:
Biskvit: Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjcima dodati šećer i umutiti. U smjesu sa žumanjcima dodati ulje, ohlađenu kafu, brašno, prašak za pecivo i orahe, miješati dok se sve ne sjedini. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Smjesu za biskvit pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 30 minuta.
Prva krema: U mlijeko dodati žumanjke i brašno te umutiti mikserom. Zatim stavite na vatru da lagano kuha i miješajte dok ne dobijete smjesu poput pudinga.
Druga krema: Čokoladu otopiti i dodati margarin. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve sjediniti.
Obje kreme sjedinite. Na biskvit namazati kremu, pa posuti mljevenim orasima i čokoladom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.