Ova voćna poslastica će vam pružiti sve što treba: Pita sa breskvama je pravi izbor za desert

1
Radiosarajevo.ba
Ova voćna poslastica će vam pružiti sve što treba: Pita sa breskvama je pravi izbor za desert
Foto: Instagram / Kolač s breskvama

Ako tražite savršen recept za slatki užitak, lijevana pita s breskvama pravo je rješenje. Ova jednostavna i ukusna pita lako se priprema, a savršeno je osvježenje za tople ljetne dane ili kao slatki završetak obiteljskog obroka.

Recept je prikladan za dva okrugla kalupa promjera 20 - 22 cm, ali možete koristiti i pravougaoni pleh, ovisno o vašim željama. Pripremite sastojke, zagrijte rernu i krenite u pripremu ove sočne pite koja će svojom kremastom teksturom i mirisom ljeta osvojiti sve ukućane. Recept je s food bloga @samo_jedan_griz. Uživajte! 

Sastojci: 

  • 230 g šećera
  • 2 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 2 vanilin šećera
  • 150 g otopljenog maslaca
  • 130 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 180 ml mlijeka
  • 12 breskvi 

Priprema: 

Kalup obložite papirom za pečenje (možete koristiti i pravokutni pleh ako vam više odgovara). Puter rastopite i ostavite da se ohladi. Breskve operite, po želji ogulite i narežite na kriške. Rernu zagrijte na 180 stepeni Celzijusa. Jaja, žumanjke, šećer i vanilin šećer miješajte mikserom nekoliko minuta. Dodajte ohlađeni rastopljeni puter i nastavite miješati. Polako dodajte mlijeko i sjedinite smjesu.

Važna informacija za građane: Sutra od 15 sati izmjena saobraćaja u centru Sarajeva

Važna informacija za građane: Sutra od 15 sati izmjena saobraćaja u centru Sarajeva

Zatim umiješajte prosijano brašno s praškom za pecivo i miješajte dok smjesa ne postane potpuno glatka. Ulijte smjesu u pripremljene kalupe i ravnomjerno rasporedite breskve po vrhu. Po želji možete posipati kristal šećerom.

Pitu pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 50 minuta. Zbog mekane i kremaste teksture, testiranje čačkalicom ovdje nije pouzdano. Ako pita poprimi lijepu zlatno-smeđu boju nakon 50 minuta, spremna je. Ako ne, pecite još malo. Ostavite da se ohladi prije rezanja jer je vrlo mekana, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije