Svi vole kukuruz tokom ljetnih dana: Uz ovaj recept će postati još ukusniji i primamljiviji

1
Radiosarajevo.ba
Svi vole kukuruz tokom ljetnih dana: Uz ovaj recept će postati još ukusniji i primamljiviji
Foto: Pexels / Kuhani kukuruz

Ljetna gastro delicija - kukuruz, mnogima je omiljeno jelo. Neko voli pečen, neko voli kuhan, a često se jde kao prilog nekim drugim jelima.

Teško ćete naći osobu koja ne voli kukuruz, kuhan, pečen ili kao prilog nekom drugom jelu. Ali ako ste u potrazi za novim idejama za njegovu pripremu, imamo fantastičan i kreativan trik za kuhanje kukuruza u "kupki" od putera. Rezultat će vas oduševiti, jer savršeno sladak i nježan okus kukuruza natjerat će vas da ga ponovite.

Za pripremu ovog jela ne treba vam više od 20 minuta, a ako vam se sviđa rezultat pokušajte pripremiti i drugo povrće na ovaj način. Trebat će vam: 4 šolje vode, 6 kukuruza, 1 šolja mlijeka, 100 grama putera i 1 kašika soli.

Završen uviđaj: Objavljeni najnoviji detalji o drami u Nevesinju

Završen uviđaj: Objavljeni najnoviji detalji o drami u Nevesinju

Priprema: U veću posudu ulijte vodu i pričekajte da prokuha. Dodajte šolju mlijeka, puter i sol. Kad se maslac otopi dodajte kukuruz i smanjite vatru. Kuhajte oko osam minuta. Zatim izvadite kukuruz i poslužite, prenosi Alo.

Zašto je kukuruz superhrana? Prosječan kukuruz ima oko 300 zrna, a svako od njih sadrži ugljikohidrate, bjelančevine, vitamine, minerale i vlakna. Jedan svježi kukuruz ima oko 100 kalorija. Vjeruje se da je svježe povrće zdravije od kuhanog, ali to ne vrijedi za kukuruz.

Američki istraživači otkrili su da tokom termičke obrade kukuruza, kuhanjem ili pečenjem, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnim djelovanjem, što povećava njegovu zaštitnu moć.

Kukuruz također sadrži snažne antioksidanse, lutein i zeaksantin, beta karoten, vitamine B skupine, magnezij, fosfor i vitamin C. Redovita konzumacija kukuruza potiče rad metabolizma i probave, kao i izbacivanje toksina iz organizma te sprječava razvoj crijevnih bolesti. Kukuruz je izvrstan izvor vitamina B1 koji ima važnu ulogu u radu mozga, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije