Poznati kuhar otkrio zašto jaja ne treba držati u frižideru
Popularni britanski kuhar James Martin savjetuje da se jaja ne drže u frižideru jer im to, kaže, utiče na ukus.
"Razlog je to što jaja 'upijaju' miris druge hrane u frižideru, što može da utiče na njihov ukus", objasnio je on.
Ljuska od jaja je porozna pa zato može lako da ’pokupi’ druge mirise, a to ovaj kuhar, kako kaže, često u svom restoranu iskoristi da poboljša omlet.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Ovu stvar nikako ne biste smjeli čuvati, a sigurno i sada imate najmanje jednu u vašoj ostavi
"Kad imam na primjer tartufe, stavim ih u posudu sa rižom i na vrh stavim jaja, pa sve poklopim providnom folijom i ostavim preko noći. Kad ujutro razbijem ta jaja koja su stajala pored tartufa i samo s njima napravim omlet, ona će imati ukus kao da je napravljena s tartufima", rekao je James.
Gdje je najbolje držati jaja?
Srbijanski youtuber pojeo 300 jaja u 10 dana pa objavio nalaze kompletne krvne slike
S druge strane, prema savjetu Agencije za standarde hrane, jaja je najbolje držati u frižideru, ali ako prema savjetu ovog kuhara želite to da izbjegnete, važno je da ih držite na nekom hladnom i suhom mestu, u hladnijoj prostoriji u kojoj se temperatura ne mijenja naglo, piše Večernji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.