U Hrvatskoj nedostaje radnika: Najviše se traže konobari i kuhari
Granice se otvaraju, vrijeme je sve ljepše - svi preduvjeti za početak turističke sezone u Hrvatskoj su tu - nedostaje samo kvalitetne radne snage koja će se uspješno uklopiti u ugostiteljstvo.
"Da, jako je teško, ali nije nemoguće kad se radi, kad imamo česte edukacije, team buildinge sve se može i treba stalno radit na tome. Nikad nije kraj", kaže Marija Vrdoljak, kuharica.
Marija je jedna od stalno zaposlenih u hotelu koji se uzda u provjerene cjelogodišnje radnike, ali potencijalno dobra sezona otvara potrebu za dodatnim angažmanima.
"U skladu s poslovnim potrebama zaposlit ćemo u sezoni dodatni kadar. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi ekipirani i pokriveni pravovremeno jer smo posao za ovu sezonu dogovorali već u siječnju (januaru)", govori voditeljica hotelskih operacija Željka Budić, javlja RTL.
No, pitanje je hoće li ih na tržištu biti.
Prema podacima Ekonomskog instituta u Zagrebu i portala Moj posao, radna mjesta sugeriraju da je Hrvatska zakoračila u oporavak.
U maju se broj oglasa za posao povećao za jedan posto u odnosu na maj predCOVIDne 2019.
Najviše se traži prodavača, konobara i kuhara, čak 28 posto više.
Studentskih i sezonskih zaposlenja nudi se 16 posto više nego prije dvije godine, a porasla je i ponuda ugovora na neodređeno, dok se smanjio broj ugovora na određeno.
Nestašica ugostiteljskih djelatnika plod je krize i vladinog odnosa prema sektoru, misle ugostitelji.
"Ljudi ne mogu živjeti od 4000 kuna, a u struci nije bilo novaca da im se da više. Hvala Vladi na sredstvima za očuvanje radnih mjesta, ali ljudi su, naravno, otišli u druge struke, u druge države, u druge domovine i žive svoj život", kaže Vedran Jakominić.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.