Novac iz budžeta FBiH dobile firme koje su tokom pandemije otpustile radnike

4
Radiosarajevo.ba
Novac iz budžeta FBiH dobile firme koje su tokom pandemije otpustile radnike
Foto: Vlada FBiH / Arhiva

Ured za reviziju FBiH objavio je izvještaje o poslovanju institucija tokom prošle godine.

Utvrđeno je da Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije u potpunosti ispoštovalo Uredbe i propise za dodjelu 30 miliona KM pomoći firmama čije poslovanje je bilo ugroženo zbog Covida-19.

Novac su primile i firme koje su otpuštale radnike, nisu imale radnike ili uopće nisu u sudskom registru, piše N1.

Revizori su istakli kako nisu u potpunosti ispoštovani kriteriji.

Na internet stranici Ministarstva nije objavljena ni odluka o dodjeli sredstava za korisnike finansijske pomoći s iznosom dodijeljenih sredstava kako je propisano zakonom. Konstatovano je da uvidom u kriterije Uredbe nije uzeto u razmatranje stanje zaposlenih i smanjenje radnih mjesta u finansiranim djelatnostima u odnosu na prethodnu godinu.

“Prema raspoloživim podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih na 30. 9. 2020. godine, koji je bio jedan od kriterija za dodjelu finansijske pomoći, u odnosu na isti period prethodne godine kod većeg broja korisnika značajno je smanjen. Manji broj korisnika je u posmatranom periodu zadržao isti broj zaposlenih ili je ostvario povećanje.

Konstatovali smo i da iznos odobrenih sredstava nije bio ograničen u odnosu na broj zaposlenih, zbog čega su pojedini korisnici sa samo jednim ili dva zaposlena dobili značajna sredstva pomoći (251.149 KM i 450.483 KM), što se posebno odnosi na djelatnost putničkih agencija”, navodi se u izvještaju.

Ističe se kako su "Europa" Hotel Holiday, Sarajev"o i "Termalna rivijera Ilidža smanjili broj zaposlenih za 90, "Europa" Hotel Europe i Grand Hotel Bristol Sarajevo smanjili su broj zaposlenih za 68, "AVAZ" d.o.o. za 65, Lječilište "Reumal" Fojnica za 63.

Ipak, Hotel Holiday Sarajevo od Federalnog ministarstva okoliša i turizma dobija 569.209 KM, a Termalna rivijera Ilidža 700.000 KM. Europa d.o.o. Hotel Europe Sarajevo ali su dobili 643.852 KM pomoći. Avaz d.o.o je dobio 429.273 KM.

Iznos odobrenih sredstava nije bio ograničen u odnosu na broj zaposlenih, zbog čega su pojedini korisnici sa samo jednim ili dva zaposlena dobili značajna sredstva pomoći (251.149 KM i 450.483 KM), što se posebno odnosi na djelatnost putničkih agencija”, navedeno je u izvještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije