! / Dodik: Ako Inzko upotrijebi svoja ovlaštenja, ni Borell mu neće pomoći

12. 05. 2021. u 13:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao je prijeteći, u svom stilu u Banjoj Luci, da će "RS donijeti svoje odluke ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a  u vezi sa posljednjim zaključcima Narodne skupštine RS, upotrijebi bilo kakva svoja ovlaštenja koja su nezakonita".

“Tada mu neće pomoći ni (visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell. Neka obavijesti koga hoće”, rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje očekuje li sankcije EU nakon što je Inzko rekao da će o zaključcima NSRS obavijestiti Borrella.

Ako pokuša da upotrijebi bilo kakva svoja ovlaštenja koja nikada nisu bila zakonita, to će biti trenutak kada će RS donijeti svoje odluke, a tada mu neće pomoći ni Borrell, pa neka izvoli”, rekao je Dodik, komentarišući zaključke NSRS u vezi sa pismom visokog predstavnika.

Također, Dodik je rekao danas novinarima u Banjoj Luci da je visoki predstavnik uveden Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma koji kaže da je i RS potpisnica da se on uvodi.

Podsjećamo, Narodna skupština RS odbacila je sinoć zahtjev visokog predstavnika za poništavanje povelja dodijeljenih ratnim zločincima i dala podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)