Inzko nakon sjednice NSRS: Dodik se pokazao kao kukavica, nisam spakovao kofere

6
Radiosarajevo.ba
Inzko nakon sjednice NSRS: Dodik se pokazao kao kukavica, nisam spakovao kofere
Foto: AA / Valentin Inzko

Narodna skupština RS odbacila je jučer zahtjev Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH i dala podršku odlukama, koje je donio Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine. 

Narodna skupština RS-a, prema prijedlogu zaključaka, odbacuje "bonska ovlaštenja" visokog predstavnika.

"Meni je žao što rokovi nisu ispoštovani, ali ja sam rekao više puta da meni nije najvažnija kazna", kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nakon jučerašnje sjednice NSRS-a na kojoj je odbačen njegov zahtjev za oduzimanje povelja ratnim zločincima.

To je jedna moguća posljedica, ali nije važna, mišljenja je Inzko.

"Važno je više da kod nekih Srba počinje proces da drugačije razmišljaju o svojoj prošlosti, razmišljaju o tome gdje žele da žive njihova djeca, visoki predstavnik. Drugim riječima, da razmišljaju o svojoj budućnosti", dodao je sinoć Inzko u intervjuu za Novu BH.

Inzko je naglasio kako je on tražio da se skloni ploča u čast Radovanu Karadžiću, i to se desilo.

"Predsjednik Dodik se pokazao kao velika kukavica, nije sam to učinio iako je započeo taj proces. Pozvao je Sonju Karadžić, ali bitno je da ta ploča više nije vidljiva. Dobili su moje pismo i na latinici i ćirilici i sad kada ću dobiti odgovor, ne znam. Ja ću izvijestiti predsjednika Borella o tome. Meni je jako žao što ovdje ne postoji takmičenje u dobrom ili recimo ko će imati bolje autoputeve, škole, više kulture. Takmiči se samo ko će biti veći Srbin, Hrvat, Bošnjak, kazao je te na pitanjeo svom odlasku dodao:

"Ja još nisam spakovao kofere, u stalnom sam kontaktu sa gospodinom Schmidtom, ali najvjerovatnije će se to na ljeto desiti", kazao je Inzko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije