Veliki problemi za bh. radnike i studente u Sloveniji: Poznato koliko moraju imati novca

1
Radiosarajevo.ba
Veliki problemi za bh. radnike i studente u Sloveniji: Poznato koliko moraju imati novca
Foto: Arhiv / Ilustracija

Veliki broj bh. građana i studenata koji planiraju raditi ili živjeti u Sloveniji, uskoro bi se mogli naći u problemu.

Zbog promjene Zakona o strancima, prema kojem za vizu svako treba imati 5.000 eura na računu godišnje, mnogi bi mogli odustati od odlaska, piše N1.

U problemu su i oni bh. državljani koji već tamo rade/studiraju. Smatraju kako ovim Slovenija poručuje strancima, pogotovo mladima, da su nepoželjni.

Prema procjenama, u Sloveniji studira oko 1.000 bh. građana. Andrej Pirjevec, predsjednik studentske organizacije, kazao je da niko od stranaca, pa ni studenti, neće moći ući u zemlju ako nemaju navedeni iznos na računu. Samim time neće dobiti ni dozvole za rad/studiranje.

“To ne ide uz internacionalizaciju i mobilnost studenata koja se promoviše u EU. Manje studenata iz inozemstva će se odlučiti da studira u Sloveniji. Pisali smo MUP-u Slovenije i čekamo zvaničan odgovor.

U momentu kada budemo znali sudbinu studenata ovdje, nastavljamo s radom. Situacija sada je mnogo problematična i konfuzna. Bojim se da će, u konačnici, interpretracija ovog zakona biti onakva kakvu je mi vidimo”, kazao je Pirjevec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije