Nova poslastica: Da li ste probali baklava cheesecake?
U posljednje vrijeme mnogi pričaju o raskošnoj torti koja se naziva "baklava cheesecake". Nije ni baklava, ni klasični cheesecake, a opet spaja najbolje od ta dva omiljena deserta - bogati, kremasti nadjev cheesecakea te hrskavu koricu, tečni sirup i sjeckane pistacije iz baklave.
Vidjeli smo i neke recepte u kojim se umjesto pistacija koriste orasi, koji se često koriste u baklavi, pa se i vi možete poigrati tim mogućnostima prema svom ukusu.
Recepata je, dakle, više, ali svima im je zajedničko da se kora, umjesto od mljevenog keksa, radi od kora za pite tako to da je nadjev na bazi mliječnih proizvoda - kod nekih mascarponea, kod drugih svježeg sira, kod trećih creme fraichea, a u ovom receptu koji smo pronašli na Instagramu "Eksplozija slatkog" iza kojeg stoji food blogerica Veldina Cokić, koristi se grčki jogurt. Kako nam je priznala Veldina, svi su poludjeli za ovim receptom i to s razlogom jer zaista je primamljiv. Povjerovali smo joj već na riječ, a jedva ga čekamo isprobati.
Ima se, može se: Pogledajte koliko je plaćen najskuplji automobil koji je ove godine uvezen u BiH
Sastojci (za kalup promjera 19 cm)
- 7/8 kora baklave
- šećer u prahu
- 50 g otopljenog maslaca
- 100 g oraha ili pistacija
- 2 kašike toplog maslaca
- 60 g šećera u prahu
- 600 g grčkog jogurta
- 2 kašike šećera
- 1 vanilnin šećer
- 2 kašike čvrstog jogurta
- 1 jaje
- 2 kašike brašna
- pistacije za ukras
Za šerbet:
- 3/4 čase (od 2 dl) šećera
- 3/4 čase vode
- 1 vanilin šećer
- par kapi cijeđenog limuna
Pogledajte kako majstori za baklavu u Gaziantepu prave ovu poslasticu
Priprema:
Prvo napravite šerbet, dodate sve osim limuna, kad provre kuhajte 10 minuta i pred sam kraj dodajte par kapi limuna. Ohladite.
Zgrijte pećnicu na 200 stepeni. U kalup redajte kore jednu preko druge ukrug i svaku premažite otopljenim maslacem i vrlo lagano pospite šećerom u prahu. Redajte dok ne potrošite kore, a višak kora koji ide preko kalupa odrežite. Pecite kore 4 minute pa ih izvadite iz pećnie, a temperaturu smanjite na 160 stepeni Celzija.
Pistacije, orahe ili njihovu mješavinu djelimično nasjeckajte, a djelimično sameljite. Dodajte im 60 grama šećera u prahu i 2 kašike maslaca, 2 kašike šećera, vanilin šećer, jaje i 2 kašike brašna pa prelijte preko pistacija. Pecite oko sat vremena.
Gotovo je kad su se listovi kora fiksirali s filom, a sredina se još lagano ljulja kad zatresete kalupom. Po vrhu pospite još usitnjenih pistacija pa pustite tortu da se hladi 15-ak minuta prije nego joj rubove i vrh zalijete šerbetom, prenosi Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.