Cheesecake s bananom: Poslastica za svačije nepce

0
Radiosarajevo.ba
Cheesecake s bananom: Poslastica za svačije nepce
Foto: Kylee cooks / Brza i jednostavna priprema

Cheesecake s bananom je idealna poslastica za proljetne i ljetne dane. Još jedna ideja za desert nakon iftara. Fino osvježavajući okus sira i voća zasladit će svačije nepce, a gotov je za tren.

Od sastojaka vam je potrebno 1 i 2/3 šoljice zdrobljenog integralnog keksa, 1/4 šoljice šećera, 1/2 šoljice rastopljenog maslaca, 2/3 šoljice šećera, 1/3 šoljice brašna, prstohvat soli, dvije šoljice mlijeka, 3 razmućena žumanjka, 1 i 1/2 kašičice ekstrakta vanilije, 500 grama krem sira sobne temperature i 4 narezane banane.

Za posluživanje: šlag i dodatno narezane banane, piše 24 sata.

Zagrijte rernu na 250 stepeni. U veliku zdjelu dodajte kekse i 1/4 šoljice šećera i dobro promiješajte. Dodajte maslac i opet dobro promiješajte pa stavite u kalup za torte ili pite i utisnite. Pecite oko sedam minuta, odnosno dok ne dobije boju, a potom dobro ohladite.

Da biste napravili puding od vanilije, u loncu zajedno umutite zajedno 2/3 šoljice šećera s brašnom i solju pa polako dolijevajte mlijeko u koje ste prethodno umutili žumanjke tako da smjesa bude glatka pa kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Zatim uklonite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije. Krem sir dobro izradite tako da bude gladak i kremast pa ga dodajte u puding i dobro promiješajte.

Ranije ispečenu podlogu prekrijte dijelom narezanih banana, prelijte dijelom pudinga i tako dok sve ne potrošite. Završni sloj neka bude puding. Za samu pripremu će vam trebati oko 20 minuta.

Potom kolač treba staviti na hlađenje kako bi bio savršen za jelo. Možete ga ostaviti u frižideru nekoliko sati ili čak preko noći. Poslužite uz narezane banane i šlag. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije