Amerikanac opčinjen Balkanom odlučio razviti svoj prvi burek. Evo kako je ispalo

1
Radiosarajevo.ba
Amerikanac opčinjen Balkanom odlučio razviti svoj prvi burek. Evo kako je ispalo
Foto: TikTok / Amerikanac pravi burek

Justus Reid je tiktoker iz Amerike, a u ovim je krajevima postao prilično popularan kad je na svom profilu počeo objavljivati videa u kojima pjeva hrvatske i pjesme iz cijele regije.

Osim za muziku, vrlo je zainteresiran i za balkansku kulturu, uključujući jezik, naravno i psovke, ali i hranu koja se ovdje tradicionalno priprema.

Odvažio se i napraviti jelo koje je, moglo bi se reći, zaštitni znak, između ostalog, i Balkana, a često i razlog žestokim raspravama. Tako je, mladi Amerikanac odlučio zasukati rukave i ispeći svoj prvi burek.

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Dejana ima recept za "fitnes burek": Trebat će vam samo 5 sastojaka

Dejana ima recept za "fitnes burek": Trebat će vam samo 5 sastojaka

"Burke" iz prvog pokušaja nije ni sličan pravom

Kako nije siguran kako se izgovara, na prvu je slavni burek prozvao "burke". Odmah na prvi pogled vidjet ćete da među sastojcima za burek ovaj tiktoker ima i peršun. Krenuo je s dinstanjem mljevenog mesa, kojem je dodao nasjeckani crveni luk, a na kraju i peršun, zajedno sa soli.

Eh, sad na red dolazi tijesto, a s obzirom na to da je u Americi gotovo sve već upakirano i može se kupiti u supermarketima, od tijesta za kekse, tartove i croissante, Justus je za pripremu bureka kupio pakiranje dizanog tijesta, poput onog za kiflice. Naslagao je slojeve tijesta i dinstanog mesa u vatrostalnu posudu, zalio ih mješavinom jogurta, mineralne i jaja pa stavio peći.

Nakon sat vremena dobio je jelo koje ne nalikuje bureku, no kaže kako je ispalo prefino. Ipak, njegovi mu pratitelji nisu mogli oprostiti ovako lošu inačicu bureka pa je odlučio napraviti sve ponovno, ovog puta s korama koje je sam razvukao.

Odlučio je sam razvući kore

Izbacio je peršun, a luk nasjeckao ekstra sitno. U dinstano meso je dodao i krompir narezan na kockice, tako da je ovog puta na kraju dobio šareni burek. Tijesto je, baš kao da je rođen na Balkanu, razvukao na pobrašnjenom stolnjaku i umotao ga podizanjem stolnjaka s jednog kraja na drugi. Oblikovao je burek u oblik puža i ispekao, a na kraju je priznao i kako je mrvicu prepečen. Svejedno, razveselio je pratitelje jer se potrudio napraviti što autentičniju balkansku poslasticu, prenosi Index.

@justus_reid

Balkans know their food! #Balkans #serbia #croatia #burek #cooking #food

♬ Taste It - TELL YOUR STORY music by Ikson™

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije