Bolest s hiljadu lica zbog koje imuni sistem napada zdrave organe: Mlade žene posebno na udaru

1
Radiosarajevo.ba
Bolest s hiljadu lica zbog koje imuni sistem napada zdrave organe: Mlade žene posebno na udaru
Foto: Pexels / Ilustracija

Svjetski dan lupusa obilježava se 10. maja kao podsjetnik na izazove s kojima se suočavaju milioni ljudi širom svijeta zbog ove autoimune bolesti. Lupus, ili sistemski eritemski lupus, predstavlja složen sindrom koji može imati različite manifestacije kod svakog pojedinca. Iako može zahvatiti gotovo svaki organ u tijelu, lupus često ostaje nedovoljno razumijen i nedovoljno prepoznat.

Lupus dovodi do poremećenog funkcioniranja imunosnog sustava, što znači da imuni sustav ne može prepoznati razliku između stranih virusa i bakterija te zdravih tkiva vlastitog tijela, te možemo reći da vlastiti imuni sistem oštećuje vlastito tkivo i organe, zbog čega ga smatramo životno ugrožavajućom bolesti - pojašnjava prof. dr. sc. Anić, te dodaje da 90 posto novooboljelih čine mlade žene, no da mogu oboljeti praktički svi - žene i muškarci, odrasli i djeca.

KOJI SU SIMPTOMI

Simptomi lupusa mogu biti razni, uključujući kožne promjene, umor, problem s koncentracijom, bolove ili otekline zglobova te povišenu tjelesnu temperaturu. Unatoč čestim predrasudama, važno je istaknuti da lupus nije zarazan niti nasljedan, ali jest doživotan.

Nije do Crne Gore, i u Albaniji je nestalo struje: Evo gdje je kvar počeo

Nije do Crne Gore, i u Albaniji je nestalo struje: Evo gdje je kvar počeo

Dijagnostika lupusa može biti izazovna, budući da simptomi često podsjećaju na druge bolesti, a često se postavlja tek nakon isključenja drugih mogućih uzroka. Zbog toga je ključno osigurati pravovremenu dijagnozu i liječenje, jer nedostatak adekvatne terapije može dovesti do ozbiljnih oštećenja različitih dijelova tijela i invaliditeta.

Upravo zato, timovi specijalista, uključujući reumatologe, dermatologe, ginekologe i druge, rade na dijagnozi i liječenju lupusa. Liječenje je često personalizirano za svakog pacijenta, s ciljem kontroliranja simptoma i sprečavanja daljnjih komplikacija, prenosi Slobodna Dalmacija.

Psihološka podrška

Važno je istaknuti i važnost psihološke podrške pacijentima oboljelim od lupusa. Mnogi se suočavaju s teškoćama prihvaćanja dijagnoze, ali redovita terapija, kontrola i suradnja s liječnicima mogu značajno poboljšati kvalitetu života.

- Budući da od lupusa najčešće obolijevaju žene u reproduktivnoj dobi, prirodno je da postanu zabrinute za mogućnost sigurne trudnoće. Za vrijeme moga studiranja, pacijenticama se savjetovalo izbjegavanje trudnoće, ali srećom medicina i stav struke s godinama su napredovali te je trudnoća kod većine bolesnica koje se danas liječe u našim reumatološkim odjelima imala povoljan tok i za majku i za dijete, uz preduvjet da je trudnoća planirana i da bolesnica uđe u trudnoću s lupusom koji je u mirnoj fazi te da nema trajnih oštećenja vitalnih organa zbog bolesti - govori prof. dr. sc. Anić.

Svjetski dan lupusa podsjeća nas na važnost kontinuirane borbe protiv ove bolesti i pružanja podrške oboljelima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije