Zaprška je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima na kašiku širom Balkana, ali često čini jelo teškim i nezdravim. Srećom, postoje jednostavne alternative koje čorbama i gulašima daju gustinu i bogatstvo ukusa, a da ne opterete stomak. Kro...
Dobro je da se hidrirate i uz pomoć hrane, jer mnoge namirnice sadrže veliki procenat vode, zato je dobro jesti dosta voća i povrća, ali nemojte zaboraviti i nešto "na kašiku". Međutim, ovakvo jelo može biti nabijeno kalorijama zbog standa...
Kada vam je potrebna brza, ali izuzetno ukusna supa, riblja čorba od tunjevine je pravo rješenje! Ovaj jednostavan recept, koji koristi tunjevinu iz konzerve, oduševit će vas bogatstvom ukusa i savršenom kombinacijom začina. Iako se pripr...
Bez zaprške se nekad nije spremalo niti jedno jelo na kašiku osim mesne čorbe, a i takvoj se ponekad dodavala kako bi bila zasitnija. U novije vreme, ovo malo kulinarsko čudo od samo dva sastojka postalo je poznato kao teško za probavu, al...
Zaprška je u nekim jelima neizbježna. Pomaže u zgušnjavanju jela i u poboljšavanju samog okusa, a tema je čestih razgovora jer, iako naizgled jednostavna, može biti frkovita i umjesto da jelo poboljša, uz njezino pogrešno dadavanje jelu se...
Jedna od prvih stvari koju svi nauče kuhati je zaprška. Kuhati je uvjetno rečeno jer zaprška se, kako joj ime otkriva, priprema prženjem i to brašna, a na čemu će se tačno pržiti to brašno ovisi o ukusu i o jelu u koje se zaprška dodajte....
Malo ko zna da zaprška zapravo treba da se kuha najmanje 20 minuta i koja je prava razmjera brašna i masnoće. Iako se danas zaprške sve manje upotrebljavaju ili se svode na najmanju moguću mjeru, mnoga jela su i dalje nezamisliva bez njih,...
Mnogi, kada žele zgusnuti čorbu ili varivo, rade zapršku, odnosno brašno miješaju s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće te to dodaju u jelo. Srećom, postoje zdravije opcije od tog, koje su i pune proteina. Crvena leća se nameće kao odlič...
Svako kuhano jelo mnogo je ukusnije kada se ubaci zaprška, ali pravi recept za zapršku znaju samo rijetki kuhari. Ovo su smjernice kako napraviti najbolju zapršku i gdje nikako ne smijete pogriješiti. Zaprška se pravi od iste količine mek...
Da bi vam sarma bila dobra mora i kupus u koji je savijate mora da bude dobar. A jedna kuharica je orktila kako se pravilno sprema zaprška za sarmu. Šta to znači? Pa mora da bude čvrst list, ali nikako žilav, neka vas ne prevari to što je...
/ Najkomentiranije
Tužilaštvo TK otkrilo detalje pljačke i pucnjave u Kalesiji: Predložen pritvor za pomagača
Dragan Bjelogrlić osuđen na uslovnu kaznu zbog nasilničkog ponašanja
Novi slučaj pedoflije u Tuzli: Dvojici muškaraca određen pritvor zbog silovanja djeteta
Povećana kazna Vojinu Pavloviću: Za veličanje ratnog zločinca Mladića dobio tri i po godine zatvora
Bećirović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Palestine: Namoora se zahvalio na podršci BiH
Potvrđena optužnica: Bivši direktor "Komunalija" u Velikoj Kladuši tereti se za zloupotrebu položaja
Snijeg zabijelio Krajinu: Pogledajte trenutno stanje u Bosanskoj Krupi
Ambasador Reilly o 30 godina Dejtonskog sporazuma: Velika Britanija ostaje posvećen partner BiH
Upozorenje vozačima: Snijeg stvara probleme u saobraćaju, pogledajte stanje na cestama širom BiH
Helez odgovorio Cvijanović: "Prije 30 godina je obilježavala Dan Državnosti, a danas ga napada"
UNODC uručio donaciju Federalnoj upravi policije
Ukinuta presuda roditeljima dječaka ubice iz Beograda: Predmet vraćen prvostepenom sudu
Dom za stare u Njemačkoj otvorio pub za štićenike: Puštaju im stare pjesme, bude sjećanja i emocije
Poruka Ambasade SAD-a građanima BiH: Cijenimo vašu snagu i odlučnost, i dalje čvrsto pružamo podršku
Prijevremeni izbori u bh. entitetu: Ko su kandidati za predsjednika RS-a?