Zaprška je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima na kašiku širom Balkana, ali često čini jelo teškim i nezdravim. Srećom, postoje jednostavne alternative koje čorbama i gulašima daju gustinu i bogatstvo ukusa, a da ne opterete stomak. Kro...
Dobro je da se hidrirate i uz pomoć hrane, jer mnoge namirnice sadrže veliki procenat vode, zato je dobro jesti dosta voća i povrća, ali nemojte zaboraviti i nešto "na kašiku". Međutim, ovakvo jelo može biti nabijeno kalorijama zbog standa...
Kada vam je potrebna brza, ali izuzetno ukusna supa, riblja čorba od tunjevine je pravo rješenje! Ovaj jednostavan recept, koji koristi tunjevinu iz konzerve, oduševit će vas bogatstvom ukusa i savršenom kombinacijom začina. Iako se pripr...
Bez zaprške se nekad nije spremalo niti jedno jelo na kašiku osim mesne čorbe, a i takvoj se ponekad dodavala kako bi bila zasitnija. U novije vreme, ovo malo kulinarsko čudo od samo dva sastojka postalo je poznato kao teško za probavu, al...
Zaprška je u nekim jelima neizbježna. Pomaže u zgušnjavanju jela i u poboljšavanju samog okusa, a tema je čestih razgovora jer, iako naizgled jednostavna, može biti frkovita i umjesto da jelo poboljša, uz njezino pogrešno dadavanje jelu se...
Jedna od prvih stvari koju svi nauče kuhati je zaprška. Kuhati je uvjetno rečeno jer zaprška se, kako joj ime otkriva, priprema prženjem i to brašna, a na čemu će se tačno pržiti to brašno ovisi o ukusu i o jelu u koje se zaprška dodajte....
Malo ko zna da zaprška zapravo treba da se kuha najmanje 20 minuta i koja je prava razmjera brašna i masnoće. Iako se danas zaprške sve manje upotrebljavaju ili se svode na najmanju moguću mjeru, mnoga jela su i dalje nezamisliva bez njih,...
Mnogi, kada žele zgusnuti čorbu ili varivo, rade zapršku, odnosno brašno miješaju s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće te to dodaju u jelo. Srećom, postoje zdravije opcije od tog, koje su i pune proteina. Crvena leća se nameće kao odlič...
Svako kuhano jelo mnogo je ukusnije kada se ubaci zaprška, ali pravi recept za zapršku znaju samo rijetki kuhari. Ovo su smjernice kako napraviti najbolju zapršku i gdje nikako ne smijete pogriješiti. Zaprška se pravi od iste količine mek...
Da bi vam sarma bila dobra mora i kupus u koji je savijate mora da bude dobar. A jedna kuharica je orktila kako se pravilno sprema zaprška za sarmu. Šta to znači? Pa mora da bude čvrst list, ali nikako žilav, neka vas ne prevari to što je...
/ Najkomentiranije
Danas u Parlamentu BiH: Na dnevnom redu važni zakoni o državnoj imovini i električnoj energiji
Bosna i Hercegovina i Srbija započele pregovore o izgradnji zajedničkog graničnog prijelaza na Rači
Kantonalna bolnica u Livnu: Blokirani računi, nema plaća i lijekova
Zemljotres jačine 6.7 stepeni pogodio Japan: Izdato upozorenje za tsunami
Trump centralizira regulaciju umjetne inteligencije: "Ne želim ništa pokloniti Kini"
BHRT pred kolapsom: Novinari rade u nemogućim uslovima, a reakcija institucija i dalje izostaje
Japan i SAD upozoravaju: "Kina nije sklona miru"
Nastavljen pritisak SAD na Madura i Venecuelu: Uvedene sankcije za šest brodova koji prevoze naftu
Dok Trump vrši pritisak: Lukašenko i Putin razgovarali s Madurom
Brojni se opraštaju od fra Franje Ninića: Bio je vjeran Bogu i svojoj Bosni
Elvedina Muzaferija kreće u novu sezonu Svjetskog kupa iz St. Moritza: Nastupit će u tri utrke
Skandal u Kongresu: Trumpova ministrica optužena za laganje, napustila salu usred žestoke rasprave
I danas nas čeka magla: Pročitajte i detaljnu prognozu za BiH do utorka
Šokantna odluka Idrisa Elbe: "Nadam se da moji fanovi neće biti ljuti"
Sarajevo: Radnici Vodovoda na terenu, objavljeno koje bi ulice danas mogle biti bez vode